Luganjsk: Stigao konvoj. Kijev:To je invazija

Izvor: Mondo, 22.Avg.2014, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Luganjsk: Stigao konvoj. Kijev:To je invazija

Oko 100 kamiona sa humanitarnom pomoći prešlo je danas carinu, izjavio je portparol ruske carine, preneo je Itar-Tass, a šef ukrajinske službe bezbednosti je rekao da je to "direktna ruska invazija". Protest EU i NATO.

Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Prvi kamioni iz ruskog humanitarnog konvoja stigli su u Luganjsk, na istoku Ukrajine, prenosi agencija Interfaks, pozivajući se na izveštaj proruskih aktivista.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova saopšteno je da je proces carinskih i graničnih procedura bio obustavljen zbog drastično pojačanog granatiranja Luganjska, ali Moskva ne odbacuje mogućnost da je riječ o namjernom odlaganju isporuke humanitarne pomoći, za šta je odgovoran Kijev.

Rusko Ministarstvo donijelo je odluku da konvoj krene i upozorilo da se ne preduzima ništa što bi ometalo njegovo kretanje.

Kamioni natovareni vodom, generatorima i vrećama za spavanje namenjeni su civilima u Luganjsku, gde su proruski aktivisti opkoljeni ukrajinskim vladinim snagama.

 Luganjsk se nalazi na oko 70 kilometara od graničnog prelaza Donjeck-Izvarino.

Ovaj potez Rusije u Kijevu i Briselu je ocenjen ni manje ni više nego kao invazija na Ukrajinu.

"Oni su ušli u Ukrajinu bez dozvole i bez učešća Međunarodnog komiteta Crvenog krsta ili ukrajinskih graničara", rekao je novinarima portparol ukrajinske vojske Andrej Lisenko, preneo je Rojters.

Lisenko je istakao da je za bezbednost konvoja koji je prešao na teritoriju pod kontrolom proruskih snaga "odgovorna isključivo Moskva", navodi AFP, a protest je uputila i Evropska unija, kao i NATO..

"Ukrajinska strana je predložila razgovore sa Rusijom, ali Rusija nije prihvatila", rekao je Lisenko, dodajući da će ukrajinsko ministarstvo spoljnjih poslova uskoro objaviti saopštenje o ruskom konvoju, prenosi Itar-Tas s.

OEBS: Prešla 134 kamiona, a samo 34 pregledana

OEBS je saopštio da su danas, u 12:08 sati po lokalnom vremenu, 34 kamiona sa ruskom humanitarnom pomoći, koji su pregledani prethodnog dana, prešli rusko-ukrajinsku granicu na Donjeckom kontrolnom graničnom punktu, bez pratnje predstavnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK). Još jedna grupa od 34 kamiona, koji nisu bili pregledani, pratila su prvu grupu i takođe prešli granicu, ušavši u Ukrajinu. Do 14:20 sati po lokalnom vremenu granicu prema Ukrajini ukupno su prešla 134 kamiona (od kojih 34 pregledana) i još 12 vozila u njihovoj pratnji, uključujući i jedna ambulantna kola, navodi OEBS.

 "Mi smatramo da je to direktna ruska invazija na Ukrajinu", poručio je šef ukrajinske službe bezbednosti Valentin Nalivajčenko u odvojenom saopštenju za novinare.

On je dodao da Ukrajina neće upotrebiti silu protiv ruskog konvoja i da želi da izbegne "provokacije", prenosi Rojters.

Ruski konvoj počeo je da se kreće ka Lugansku, saopštava rusko ministarstvo spoljnih poslova, navodeći da su iscrpljena sva opravdanja za neslanje pomoći.

"Svi izgovori za odlaganje isporuku pomoći zonama u katastrofalnom humanitarnoj situaciji su iscrpljeni. Rusija je rešila da deluje. Naš konvoj sa humanitarnom pomoći krenuo je u pravcu Luganska", na istoku Ukrajine, saopštilo je ministarstvo.

Kamioni natovareni vodom, generatorima i vrećama za spavanje namenjeni su civilima u gradu Lugansku, gde se proruski separatistički borci opkoljeni vladinim snagama. Granatiranje grada traje već nedeljama a ni jedna strana ne prihvata prekid vatre.

Iz Evropske unije kažu da odluka Rusije da pošalje konvoj s humanitarnom pomoći preko granice u istočnu Ukrajinu, bez odobrenja Kijeva ili pratnje međunarodnih posmatrača, predstavlja jasno narušavanje ukrajinske granice.

"Ovo je jasno narušavanje ukrajinske granice. Takođe je u suprotnosti s ranijim sporazumima između Ukrajine, Rusije i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK)", poručio je Sebastijan Brabant, portparol visoke predstavnica za evropsku bezbednost i saradnju Ketrin Ešton.

"Pozivamo Rusiju da povuče ovu odluku", naglasio je Brabant.

Evropska unija pohvalila je uzdržanost Kijeva i spremnost na razgovore kako bi se izbeglo dalje širenje krize, saopštili su iz EU, dodajući da ruska humanitarna pomoć treba da bude prosleđena uz puno poštovanje međunarodnog zakona i sporazuma s Ukrajinom.

"To naročito podrazumeva slanje svih neophodnih detalja koji se tiču pomoći i bezbednosnih garancija za članove MKCK i vozila, tokom cele operacije, jer MKCK ne prihvata oružanu pratnju", dodao je Brabant.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je danas oštro osudio upad ruskog humanitarnog konvoja na teritoriju Ukrajine i upozorio da Rusija svojim potezima pogoršava krizu

."Takozvani ruski humanitarni konvoj je prešao na teritoriju Ukrajine bez dozvole ukrajinskih vlasti i bez bilo kakvog učešća Međunarodnog Crvenog Krsta", napisao je Rasmusen u saopštenju za medije.

On je upozorio da Rusija ovim činom nije samo prekršila međunarodne obaveze i humanitarne principe, već je dovela u pitanje svoju tvrdnju da je reč o pomoći za ugrožene civile, a ne o vojnoj podršci proruskim snagama.

Rasmusen je u istom saopštenju upozorio da je NATO uočio pojačano prisustvo ruskih trupa na granici sa Ukrajinom i da sve moderno oružja stiže u ruke pobunjenika.

"Umesto da je stišava, Rusija potpiruje krizu, uprkos naporima međunarodne zajednice da nađe političko rešenje", poručio je Rasmusen, uz upozorenje da Rusija svojim ponašanjem rizikuje da dospe u dublju međunarodnu izolaciju.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.