Likvidacije za kritiku režima

Izvor: Vesti-online.com, 19.Apr.2015, 05:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Likvidacije za kritiku režima

Američke i evropske organizacije, koje se zalažu za slobodu štampe, osudile su ubistvo opozicionog novinara Olesa Buzine, koji je ubijen 16. aprila u dvorištu svoje kuće u Kijevu. Samo u toku prošle nedelje u Ukrajini su ubijena četiri novinara i političara, koji su kritikovali novu, prozapadnu vladu.

- Ovo nije prvo političko ubistvo u Ukrajini. Imamo seriju takvih ubistava - rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u "Direktnoj liniji", kada se saznalo o ubistvu istaknutog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << novinara.

- Gde su ubice ovih ljudi? Njih jednostavno nema. Ni izvršioca, ni nalogodavaca - dodao je Putin, komentarišući da to "radije ne primećuju ni u Evropi, ni u Severnoj Americi".

Međutim, "čisto tehnički Stejt department SAD spomenuo je njih", podseća televizija RT. Vašington je uspeo da da izrazio svoju zabrinutost u dve rečenice.

- Novinar i poslanik. Mi izražavamo saučešće njihovim porodicama i prijateljima, a takođe se zalažemo za sprovođenje temeljne i transparentne istrage, ali izgleda da se predsednik Porošenko već pozabavio tim pitanjem. Više nam ništa nije poznato - rekla je portparolka Stejt departmenta Mari Harf.

Za poslednja tri meseca u Ukrajini je ubijeno 11 novinara i političkih aktivista. Policija je većinu tih smrti "opisala" kao samoubistvo. Predsednik Ukrajine Petro Porošenko govori o "provokacijama", ali prema rečima bivšeg ukrajinskog televizijskog komentatora ovi "zločini više ne izazivaju šok".

- Nažalost, sada ljudi nisu zainteresovani za to ko će biti kažnjen za ubistvo već, pre svega, ko će postati sledeća žrtva - rekao je Roman Gnatjuk, izražavajući pri tome bojazan da će se situacija samo pogoršati.

Upućivanje komandosa SAD u Ukrajinu direktno protivreči dogovorima iz Minska o rešavanju krize, saopštio je Aleksandar Lukaševič, portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova, ističući da komandosi neće doneti Ukrajini mir i da se njihovo upućivanje može smatrati prvim korakom ka isporukama oružja. Moskva je zabrinuta zbog vesti o pristizanju 290 vojnika 173. vazduhoplovno-desantne brigade SAD iz baze u Italiji u Javorovski nastavni centar Lavovske oblasti na zapadu Ukrajine.

- Čemu će ih učiti strani specijalci - kako i dalje da ubijaju one koji govore ruski - upitao je Lukaševič.

Kako broj ubistava raste, pristalicama Kijeva je sve teže da sakriju jednu prostu činjenicu - da je otvoreno iskazivanje mišljenja u Ukrajini postalo smrtonosno opasno, zaključuje RT.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.