Lažni svedok obaranja malezijskog aviona

Izvor: RTS, 31.Mar.2015, 00:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lažni svedok obaranja malezijskog aviona

Stanovnik Luganska dao je lažni intervju da je video kada je raketa zemlja–vazduh, lansirana sa pobunjeničke teritorije, oborila malezijski avion sa leta MH-17 u julu prošle godine.
Pjotor Fedotov je kao svedok opisao da je raketa ispaljena sa teritorije koju drži ukrajinska armija. Kasnije, kad je kamera isključena, rekao je da je bila lansirana sa pobunjeničke oblasti. 

Upitan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zašto je prvo tvrdio suprotno, naveo je da se plašio pobunjenika, prenela je agencija Tanjug.
Fedotov je rekao da Rojtersov dopisnik nije bio precizan u svom izveštaju: "Kada smo razgovarali o boingu pred kamerom, objasnio sam sve kako je bilo, a stvari koje sam navodno rekao kad je ona isključena, izmislio je novinar, jer mi nismo bez kamere nikad razgovarali o avionu."
Svedok je dodao da ga je novinar kontaktirao posle intervjua, ali da mu nikad nije pokazao nacrt članka. Umesto toga pitao je Fedotova da li je u nevolji zato što je razgovarao sa njim.
"Bio sam iznenađen, zašto bih bio u nevolji, ako sam govorio istinu. Tada su mi prijatelji rekli da se u prilogu razlikuje ono što sam rekao pred kamerom i tad sam razumeo pitanje", rekao je svedok.
Fedotov je dodao da je to samo fantazija novinara ili možda ono što je  radio za svoju ličnu korist. Na zahtev RT-a Rojtersu da prokometariše kontroverze oko intervjua, nije odgovoreno.
Malezijski "boing 777" oboren je 17. jula prošle godine u istočnoj Ukrajini i tom prilikom, poginulo je 298 ljudi. Ukrajina i njeni zapadni saveznici optužili su proruske snage i Rusiju da stoji iza obaranja.
Istragu vode holandski stručnjaci, a jedan istražitelj je rekao za RT da ona još nije završena.
Rusiju su pozvali da ne prenagljuje sa zaključcima i da ne objavljuje podatke sa vojnih radara, koji su pokazali prisustvo ukrajinskih projektila zemlja - vazduh, kao i borbenih aviona u području gde je avion srušen.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.