Lavrov: Zapad da ubedi Kijev da prekine sa farsom

Izvor: B92, 25.Okt.2016, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Zapad da ubedi Kijev da prekine sa farsom

Moskva -- Rusija se nada da će Zapad ubediti Kijev da ispuni Minski sporazum i prekine sa "farsom", izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Mi smo o ovoj situaciji razgovarali u Berlinu 19. oktobra. Nadamo se da će naši zapadni partneri iz 'normandijskog formata' ubediti ukrajinsku vladu da počne da radi i prekine da igra političku farsu", rekao je Lavrov na sastanku Asocijacije evropskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biznisa.

Šef ruske diploamtije je, takođe, rekao da se situacija u Siriji trenutno koristi da bi se izvršio pritisak na Rusiju.

"Kao još jedan izgovor za povećanje pritiska na Rusiju, za sprecavanje bilo kakve pozitivne inicijative prema Rusiji, pojedine države-članice EU počele su da koriste situaciju u Siriji", istakao je Lavrov, prenosi Sputnjik.

On je dodao da se Rusija uvek zalagala za brzo i mirno rešenje sukoba u Siriji.

Rusija smatra da je jedan od glavnih zadataka potpuno "iskorenjivanje terorističke pretnje na teritoriji" Sirije, za šta je neophodno "razdvajanje takozvane umerene opozicije od DAEŠ-a, Nusra fronta i sličnih", rekao je Lavrov.

On je dodao da je američka vlada obećala da će to učiniti pre osam meseci i dodao da je "teško poverovati u nemoć" SAD, koje govore o "svojoj jedinstvenosti i neophodnosti u svetskim poslovima".

Lavrov smatra da je samit EU pokazao da Brisel i dalje nije spreman za razvijanje pragmaticne saradnje sa Rusijom.

"Mi smo više puta govorili da želimo da vidimo jaku, ujedinjenu i nezavisnu Evropsku uniju", istakao je Lavrov.

"Uvereni smo da kolosalni projekti mogu da se realizuju", dodao je on.

"Pokušaji da se pribegne kaznama nisu dali i neće dati nikakve rezultate. Nije se ostvarilo obećanje Vašingtona od pre dve godine da će rastrgnuti na komade rusku ekonomiju. One koji su upoznati sa njenim stanjem nije potrebno uveravati da Rusija čvrsto stoji na nogama", naglasio je ruski ministar.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.