Lavrov: Humanitarna pomoć uskoro u Ukrajini

Izvor: Blic, 18.Avg.2014, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Humanitarna pomoć uskoro u Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da očekuje da će ruska humanitarna pomoć u najskorijoj budućnosti ući na istok Ukrajine.

Lavrov je, takođe, na konferenciji za novinare u Berlinu, gde je juče razgovarao s kolegama iz Ukrajine, Francuske i Nemačke, rekao da na tom sastanku nije postignut napredak u dogovoru o uspostavljanju primirja ili početku mirnovnih pregovora o ukrajinskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << krizi.

Govoreći o ruskom humanitarnom konvoju od 200 kamiona, on je rekao da su nađena rešenja “za sva pitanja” i da je postignut sporazum s Kijevom i međunarodnim Crvenim krstom.

Kako prenosi Asošiejted pres, nije jasno da li se reči šefa ruske diplomatije odnose na bezbednosne garancije, koje Crveni krst želi od svih strana, uključujući proruske aktiviste u Ukrajini.

Portparol Crvenog krsta u području kod rusko-ukrajinske granice, gde kamioni stoje parkirani, rekao je prethodno da se još čekaju bezbednosne garancije kako bi vozila prešla granicu.

Na jučerašnjem petočasovnom sastanku u Berlinu Lavrova i šefova diplomatije Ukrajine, Nemačke i Francuske, Pavla Klimkina, Frank-Valtera Štajnmajera i Lorana Fabijusa, dogovoreno je da se sve strane ponovo sastanu i nastave da rade na deeskalaciji ukrajinske krize, naveo je AP.

Štajnmajer je kasno sinoć, po završetku sastanka, izjavio da su se ministri složili da glavni cilj ostaje postizanje prekida vatre u Ukrajini i da treba da se u ponedeljak ili utorak, pošto o razgovorima informišu lidere svojih zemalja, dogovore kako da nastave razgovore.

Šef nemačke diplomatije ocenio je da su razgovori bili teški, ali da je u njima postignut izvestan napredak.

- Ono u čemu ne možemo da kažemo da je bilo pozitivnih rezultata jeste, na prvom mestu, uspostavljanje primirja i (otpočinjanje) političkog procesa - rekao je Lavrov.

Ruski ministar je optužio Kijev da neprestano menja uslove za obustavu vatre, posle četvoromesečnih sukoba između ukrajinskih snaga i proruskih aktivista, u kojima je ubijeno više od 2.000 ljudi.

Lavrov je rekao da je na sastanku u Berlinu ponovio ruski stav da primirje “mora biti bezuslovno”.

- Naše ukrajinske kolege, nažalost, nastavljaju da postavljaju uslove... uključujući, kako kažu, uspostavljanje nepropustljive granice - dodao je on.

Lavrov je kazao da je Rusija odavno uspostavila punu kontrolu nad svojom stranom granice i da je na Kijevu da učini to isto.

Lavrov je rekao da podržava predlog Kijeva da se posmatračkoj misiji Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), razmeštenoj na nekoliko graničnih prelaza, obezbede bespilotne letelice za nadzor.

- Misija OEBS ima pravo da se snabde potrebnom opremom. Podržavamo takav stav. Što delotvornija bude ta misija, to bolje - rekao je on.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Humanitarni konvoj uskoro u Ukrajini"

Izvor: Vesti-online.com, 18.Avg.2014

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da očekuje da će humanitarni konvoj koji prevozi pomoć stanovništvu na istoku Ukrajine uskoro ući u tu zemlju. ..Rešena sva sporna pitanja: Sergej Lavrov.. ..Lavrov je rekao da su sva pitanja u vezi s misijom humaniterne pomoći rešena...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.