Kurc u misiji mira u Ukrajini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Sep.2014, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurc u misiji mira u Ukrajini

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc otputovaće danas u Kijev, gde će se sastati sa predstavnicima ukrajinskih vlasti.

On će se sastati, kako prenose austrijski mediji, sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom i šefom ukrajinske diplomatije Pavlom Klimkinom.

Poseta je, kako ukazuje Ministarstvo spoljnih poslova, bila duže planirana.

Prethodno je austrijski kancelar Verner >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Fajman najavio mirovnu misiju u Ukrajini.

"Usklađen sam sa namerama kancelara i vučemo istu stranu konopca. Sastanci sa Porošenkom, Klimnikom i najizglednijim kandidatom za premijera Vladimirom Groismanom su već duže planirano. Radi se o tri cilja. Treba iskoristiti aktuelno primirje kao šansu i OEBS treba da fiksira prestanak delovanja oružja. Dalje želimo podržati reformu Ustava kako bi se postigla decentralizacija. Za to nudimo eksperte. Treće, Austrija želi da osnaži razumne snage u vezi izjava izgradnje zida", poručio je Kurc u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir".

Uoči posete Ukrajini on je ponovio svoj negativni stav prema članstvu te zemlje u NATO.

"Ukrajini bi bilo bolje ako se ne bi upustila u članstvo NATO. Ukrajina ima potrebu za bezbednošću, ali koketiranje sa članstvom u NATO doliva dodatno ulje na vatru nego što pomaže", uveren je Kurc.

Vezano za sankcije on je istakao da su kancelar Fajman i drugi šefovi država i vlada EU odlučili da uvedu kaznene mere jer ne žele da gledaju rusku agresiju.

Razlog za tešku ekonomsku situaciju mnogih preduzeća u Evropi, prema njegovom mišljenju, su manje sankcije i protivreakcija, već od krize izazvano loše ekonomsko stanje u Rusiji i niski kurs rublje.

Kurc je izrazio nadu da nije cilj Rusije, kao što je rekao ukrajinski premijer Jacenjuk, brisanje ukrajinske države.

"Doživeli smo da je Rusija anektirala Krim, da ruski vojnici deluju na istoku i da separatisti dobijaju oružje. To je jasno protivno međunarodnom pravu. Mnogi koraci Rusije, proteklih meseci, su bili nepredvidivi. Nije korisno da se stvari još više dramatizuju nego što jesu", naglasio je on.

Upitan šta EU nudi Rusiji Kurc je podsetio da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Unije sa Ukrajinom "trn u oku" Moskvi, te da Rusija treba da bude uključena u te pregovore kako bi se sprečila dalja eskalacija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.