Klaus uveren da Rusija nije kriva za sukob u Ukrajini

Izvor: Blic, 27.Mar.2015, 02:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klaus uveren da Rusija nije kriva za sukob u Ukrajini

Bivši češki predsednik Vaclav Klaus označio je u četvrtak u Bratislavi sukob u Ukrajini za najveću destabilizaciju spoljne politke od pada gvozdene zavese, ali je istovremeno naglasio da za to nije kriva Rusija.

"Za mene debata o situaciji istočno od nas nije debata o Rusiji već debata o Ukrajini. Situacija u Ukrajini me veoma deprimira, radi se o najvećoj destabilizaciji spoljne politike u poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << četvrt veka", rekao je Klaus na predavanju na Panevropskoj visokoj školi u Bratislavi.

Krivac za sadašnju krizu i sukob u Ukrajini je po oceni bivšeg češkog predsednika sama Ukrajina, odnosno to što za razliku od ostalih postkomunističkih zemalja nije bila uspešna u tranziciji.

"Među postkomunističkim zemljama valjda je najmanje savladala onaj nužan, ogromni korak - političku, ekonomsku i društvenu transformaciju. Tamo nije postignuto ništa uspešno", rekao je Klaus.

Po njegovoj oceni, Ukrajina je potpuno podeljena zemlja.

"Tamo žive dve etničke zajednice koje se mnogo ne druže. Zemlja je krhka i ne funkcioniše. Kada gurnete malo tako krhku zemlju sa severa ili sa juga celina će se raspasti", kazao je Klaus.

Češki predsednik kritikovao je danas u Bratislavi i Evropsku uniju koja je preuzimajući nadležnosti nacionalnih država, prenoseći ih u Brisel i u procesu birokratizacije došla, kako je kazao, u ćorsokak iz koga vodi jedini put - natrag ka tradicionalnim vrednostima.

"Nisam očekivao takav pad značaja danas već polusuverenih država kao što su Češka ili Slovačka i nisam očekivao takvu dominaciju pozicije Nemačke što su Nemci bez uspeha pokušavali da osvoje u dva svetska rata", rekao je Vaclav Klaus.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.