Kijev optužuje Rusiju za direktnu invaziju

Izvor: VOA, 22.Avg.2014, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev optužuje Rusiju za "direktnu invaziju"

Ukrajina je optužila Rusiju za „direktnu invaziju“ pošto je ruski humanitarni konvoj ušao na njenu teritoriju bez odobrenja ukrajinskih vlasti. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko optužio je Rusiju za kršenje međunarodnog prava, dok je Evropska unija saopštila da potez Rusije predstavlja "jasno narušavanje" ukrajinske granice i apelovala na Moskvu da izmeni svoju odluku.

Na brifingu za novinare šef ukrajinske službe bezbednosti Valentin Nalivajčenko >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << optužio je Rusiju da je upotrebila humanitarni konvoj kao paravan za prebacivanje vojnih vozila i oružja na teritoriju Ukrajine.

„To je direktna invazija sa ciničnim korišćenjem Crvenog krsta. Radi se o vojnim vozilima i vojnom osoblju sa lažnim ličnim dokumentima. Koristim profesionalni rečnik. To su pripadnici vojnih snaga trenirani da budu u konvoju i da upravljaju vojnim vozilima i tenkovima i  koriste artiljeriju. To je možda prvi put da se ovaj vid transporta  cinično koristi za prebacivanje artiljerije za napade na civile“.

Ukrajinski zvaničnik je dao tu izjavu pošto je ruski konvoj sa više od 200 kamiona počeo da ulazi u Ukrajinu posle višednevnog zastoja kako bi se ukrajinskim vlastima omogućilo da izvrše inspekciju.

Moskva je saopštila da je umorna od čekanja na dozvolu Kijeva da humanitarni konvoj predje granicu. Prema medijskim izveštajima više desetina kamiona sa hranom, vodom, generatorima i vrećama za spavanje ušlo je u Ukrajinu u petak.

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič upozorio je Ukrajinu da ne ometa kretanje konvoja.

„Upozoravamo protiv bilo kakvih pokušaja da se omete ova isključivo humanitarana misija koja je bila pripremana dugo, uz potpunu transparentnost i u saradnji sa Ukrajinom i Međunarodnim komitetom crvenog krsta“.

U medjuvremenu, portparolka Medjunarodnog komiteta crvenog krsta Galina Balzamova izjavila je da ta organizacija neće pratiti ruski konvoj pošto nije dobila tražene bezbednosne garancije.

„Zbog komplikovane bezbednosne situacije, pošto nam je naš tim u Lugansku javio da je taj grad grad učestalo bombardovan tokom noći, Medjunarodni komitet crvenog krsta nije dobio adekvatne garancije da bi mogao da prati konvoj. U ovom momentu, konvoj sa ruskom humanitarnom pomoći počeo je da se kreće, ali Medjunarodni komitet crvenog krsta nema udela u tome, ne učestvuje u konvoju i ne prati ga“.

Ukrajinski zvaničnici su juče saopštili da su ukrajinske pogranične službe počele da pregledaju kamione sa ruskom humanitarnom pomoći, ali je rusko ministarstvo spoljnih poslova danas saopštilo da su svi izgovori za čekanje „iscrpljeni“ i da je konvoj krenuo ka Lugansku.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.