Izvor: Politika, 25.Dec.2014, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev i Donjeck razmeniće zatvorenike

Sastanak kontakt grupe za Ukrajinu u Minsku trajao pet sati i protekao u napetoj atmosferi

Minsk – Učesnici na sastanku kontakt grupe o Ukrajini koji je održan u Minsku uspeli su da postignu sporazum o razmeni zatvorenika, rekao je lider samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandar Zaharčenko.

„Razgovori u Minsku se nastavljaju i rano je govoriti o bilo kakvom sporazumu. Jedino što mogu da kažem jeste da smo uspeli da postignemo sporazum o razmeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zatvorenika po principu ’svi za sve’”, rekao je Zaharčenko, prenela je agencija Tas.

Razgovori u Minsku o razrešenju ukrajinskog sukoba nisu završeni i nastavljaju se trenutno posredstvom „Skajpa”, rekao je Zaharčenko. „Mislim da će biti nastavljeni naredna dva dana i datum (idućeg sastanka) biće tek dogovoren”, dodao je Zaharčenko.

Predstavnik samoproglašene Donjecke narodne republike Denis Pušilin izjavio je da se datum održavanja sledećih razgovora o rešavanju situacije na istoku Ukrajine usaglašava, navodeći da je sastanak kontakt grupe u Minsku u sredu protekao u napetoj atmosferi i da je rano govoriti o ikakvim rezultatima. „Sastanak je trajao prilično dugo i održan je u napetoj situaciji”, rekao je Pušilin Ruskoj informativnoj agenciji Novosti, dodajući da je taj sastanak kontakt grupe bio pripremni.

Agencija podseća da se učesnici sastanka u glavnom gradu Belorusije nisu obraćali novinarima, koji su ih čekali duže od pet sati.

Beloruska agencija Belta prenela je izjavu pres-sekretara Ministarstva spoljnih poslova Belorusije Dmitrija Mirončuka da će kontakt grupa (OEBS–Rusija–Ukrajina) informaciju o daljim potezima saopštiti naknadno i podsetila da je ranije nagovešteno da bi razgovori mogli da budu nastavljeni 26. decembra.

Agencija Ukrinform navela je da je održavanje sastanka 24. i 26. decembra dogovoreno u ponedeljak tokom telefonskog razgovora lidera Ukrajine, Rusije, Francuske i Nemačke – Petra Porošenka, Vladimira Putina, Fransoa Olanda i Angele Merkel.

Na sastanku u Minsku učestvovali su predstavnica predsedavajućeg OEBS-a za Ukrajinu Adelaida Hajdi Taljavini, bivši ukrajinski predsednik Leonid Kučma, ambasador Rusije u Ukrajini Mihail Zurabov, ovlašćeni predstavnik samoproglašenih Luganske narodne republike Vladislav Dejnego i predstavnik Donjecke narodne republike Pušilin.

Ruski Tas preneo je izjavu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, koji je „Komersantu” rekao da Moskva od ovog susreta grupe očekuje rezultat na polju povlačenja teškog naoružanja sa linije razgraničenja i sprovođenje razmene zarobljenika po principu „svi za sve” i da se nada da će biti rešen problem dopremanja humanitarne pomoći, ne samo ruske, na teritoriju Donjecke i Luganske republike.

Pregovori kontakt grupe o rešenju ukrajinske krize završeni su u beloruskoj prestonici Minsku bez napretka i dogovora kada bi naredna runda mogla da bude održana.

Pred početak pregovora kontakt grupe specijalni predstavnik Rusije za ljudska prava, demokratiju i vladavinu zakona Konstantin Dolgov rekao je za TV kanal Rusija 24 da sastanak u Minsku predstavlja realnu šansu za okončanje rata na istoku Ukrajine i uspostavljanje trajnog mira. „Želeo bih da verujem da je ovo realna šansa, još jedna realna šansa posle dugih priprema da se okončaju neprijateljstva i uspostavi dugotrajno primirje”, rekao je Dolgov.

Ključni uslov u ovom trenutku jeste zaustavljanje neprijateljstava i ubistava civila, dodao je Dolgov.

Dolgov je podsetio na podatke Ujedinjenih nacija, prema kojima je više od 5.000 civila ubijeno u građanskom ratu u istočnoj Ukrajini. „Očigledno, većina tih ljudi poginula je od precizno usmerene vatre ukrajinske vojske, bataljona nacionalne garde, radikalnih nacionalista i neonacista. Oni su ubijali masovno, ciljano i s velikom preciznošću”, rekao je ruski zvaničnik.

On je dodao i da je Rusija učinila sve što je u njenoj moći da vrati mir u Ukrajinu.

Sastanak kontakt grupe izvorno je trebalo da bude održan u Minsku između 9. i 12. decembra, ali je odložen na inicijativu ukrajinskih vlasti.

objavljeno: 25.12.2014.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.