Kijev: Za početak Drugog svetskog rata odgovorni nacistička Nemačka i Sovjetski Savez

Izvor: Vostok.rs, 20.Okt.2016, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev: Za početak Drugog svetskog rata odgovorni nacistička Nemačka i Sovjetski Savez

Vrhovna Rada Ukrajine usvojila je deklaraciju o solidarnosti parlamenata Ukrajine, Poljske i Litvanije što se tiče Drugog svetskog rata, javio je u četvrtak televizijski kanal „112 Ukrajina“.

U dokumentu se odgovornost za početak Drugog svetskog rata stavlja na nacističku Nemačku i Sovjetski Savez.

„Skrećemo pažnju na činjenicu da je pakt Ribentrop-Molotov od 23. avgusta 1939. godine, zaključen između dva totalitarna režima, komunističkog u SSSR-u i nacističkog u Nemačkoj, doveo do eksplozije 1. septembra i početka Drugog svetskog rata, izazvanog nemačkom agresijom, kojoj se 17. septembra pridružio i Sovjetski Savez“, ističe se u dokumentu.

Takođe se navodi da su „ti događaji doveli do dogovora na Jalti 1945. godine, čime je počela nova faza porobljavanja cele Istočne i Centralne Evrope, koja je trajala pola veka“. Predsednik Parlamenta Ukrajine Andrej Parubij izjavio je da deklaraciju treba da usvoji Sejm Poljske. Kako je navela televizija, pozivajući se na Anu Gopko, šeficu Komiteta Vrhovne rade za inostrane poslove, u Litvaniji će deklaracija biti razmatrana u novom sazivu Parlamenta koji je izabran na izborima u oktobru. 

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

UKR: I SSSR odgovoran za početak Drugog svetskog rata

Izvor: B92, 20.Okt.2016

Kijev -- Vrhovna Rada Ukrajine usvojila je deklaraciju o solidarnosti parlamenata Ukrajine, Poljske i Litvanije što se tiče Drugog svetskog rata...U dokumentu se odgovornost za početak Drugog svetskog rata stavlja na nacističku Nemačku i Sovjetski savez...„Skrećemo pažnju na činjenicu da je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.