Kijev: Usvojen zakon o lustraciji

Izvor: Akter, 16.Sep.2014, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev: Usvojen zakon o lustraciji

Vrhovna rada Ukrajine usvojila je danas, u trećem pokušaju, zakon o lustraciji, za koji je glasalo 235 poslanika, devet više od natpolovične većine

U prva dva glasanja zakon nije dobio neophodnu podršku poslanika, ali je predsednik Vrhovne rade Aleksandar Turčinom insistirao da se glasa i treći put, iako to nije predviđeno Poslovnikom o radu.

Zovite telefonom poslanike, insistirajte da dođu u salu, niko neće ići kući dok ne usvojimo ovaj zakon, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << je Turčinov, prenosi Itar tas.

Glasanje o zakonu o lustraciji orgnizovano je uz velike tenzije, jer je u isto vreme policija pokušavala da spreči pripadnike "Desnog sektora" da upadnu u zgradu parlamenta.

Kako je prenela Rusija danas, tridesetak pripadnika tog ekstremnog nacionalističkog pokreta sukobilo se sa 70 pripadnika Nacionalne garde.

Demonstranti su uspeli da uhvate poslanika Vitalija Žuravskog, koga su bacili u kontejner za smeće, a ispred zgrade parlamenta doneli su i zapalili više stotina automobilskih guma.

Neredi i sukobi sa čuvarima reda prestali su tek kada je saopšteno da je izglasan zakon o lustraciji.

Zakonom se nalaže posebna detaljna provera državnih i lokalnih funkcionera, uključujući predsednika države, predsednika parlamenta, premijera, ministara, šefova nacionalnih službi bezbednosti, visokih vojnih i policijskih oficira, sudija i članova Centralne izborne komisije.

Lustracijom će biti obuhvaćeni i svi koji se budu kandidovali za te funkcije.

Već je poznato da na najodgovornijim funkcijama više neće moći da budu oni koji su na bilo kom nivou vlasti bili od 25. februara 2010. do 22. februara ove godine, odnosno u periodu kada je predsednik države bio Viktor Janukovič.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Rada usvojila lustraciju, poslanik u kanti za đubre

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2014

Vrhovna rada Ukrajine usvojila je danas, u trećem pokušaju, zakon o lustraciji, za koji je glasalo 235 poslanika, devet više od natpolovične većine...U prva dva glasanja zakon nije dobio neophodnu podršku poslanika, ali je predsednik Vrhovne rade Aleksandar Turčinom insistirao da se glasa i treći...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.