Keri i Putin sastali se u Sočiju

Izvor: VOA, 12.Maj.2015, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Keri i Putin sastali se u Sočiju

Američki državni sekretar rekao je da je sa ruskim predsednikom otvoreno razgovarao o Ukrajini, Siriji i Iranu.

Keri je, nakon susreta, na Tviteru poručio da je važno da kanali komunikacije između Sjedinjenih Država i Rusije budu otvoreni, dok se rešavaju prioritetni globalni problemi.

Riječ je o prvoj poseti jednog visokog američkog zvaničnika Rusiji, od početka ukrajinske krize u jesen 2013. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << Keri je uoči sastanka sa Putinom više od četiri sata razgovarao sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom.

Iz američkog Državnog sekretarijata je prethodno saopšteno da će Keri i Putin razgovarati o velikom broju bilateralnih i regionalnih pitanja, među kojima su nuklearni sporazum sa Iranom, Jemen i Libija, u okviru napora da se jasno prenesu američki stavovi.

Keri je trebalo da utvrdi da li je ruski lider spreman da natjera proruske separatiste u Ukrajini da poštuju krhki dogovor o prekidu vatre, kao i da procijeni rusku podršku sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu, čije snage su nedavno pretrpjele gubitke u četvorogodišnjem građanskom ratu. Sjedinjene Države se zalažu za političku tranziciju kojom bi bila okončana 45-ogodišnja vladavina Asadove porodice.

Keri boravi u Rusiji u trenutku naglog pogoršanja odnosa Vašingtona i Moskve zbog neslaganja u pogledu Ukrajine i Sirije i cilj posjete, po svemu sudeći, je održavanje kontakata dvije zemlje.

Koliko su odnosi SAD i Rusije zategnuti pokazuje i činjenica da je Kremlj potvrdio Kerijev sastanak sa Putinom, samo sat prije nego što je državni sekretar doputovao u Soči, odnosno cijeli dan nakon što su ga najavili američki zvaničnici. U najavi sastanka, rusko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Vašington za loše odnose.

Američki državni sekretar je kratku posetu Sočiju počeo polaganjem venca na Spomenik neznanom vojniku, zajedno sa Lavrovom s kojim ima dobre lične odnose uprkos različitim stavovima o brojnim pitanjima. Keri će iz Rusije otputovati u Tursku, gde se sutra održava sastanak ministara inostranih poslova zemalja članica NATO-a.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.