Keri i Lavrov završili sastanak o Ukrajini

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Mar.2015, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Keri i Lavrov završili sastanak o Ukrajini

ŽENEVA - Američki državni sekretar Džon Keri i ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov završili su sastanak u Ženevi posvećen situaciji u Ukrajini, manje od nedjelju dana nakon što je Keri optužio Moskvu da "ga u lice laže" kada je u pitanju sukob u toj zemlji.

Sastanak je trajao oko 80 minuta u jednom hotelu u Ženevi, saopštio je Stejt department, ne navodeći detalje razgovora, navodi AP.

Keri je na Twitteru napisao da su razgovarali o Ukrajini, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Siriji i pregovorima o iranskom nuklearnom programu.

Njih dvojica su se na početku sastanka rukovala pred kamerama, ali atmosfera je bila napeta i nisu davali nikakve izjave, navodi AFP.

Keri, koji je prošle nedjelje izjavio da ruski zvaničnici vode "propagandnu" kampanju i lažu "ga u lice" kada se radi o slanju vojnika i oružja proruskim snagama u istočnoj Ukrajini.

Kijev i Moskva će razgovarati o rješavanju spora u vezi s gasom, koji bi se mogao negativno odraziti na isporuku tog energenta Evropi, nakon što je Rusija počela da snabdijeva dijelove istočne Ukrajine, koji su pod kontrolom proruskih snaga.

Ove razgovore će voditi ministri energetike Ukrajine i Rusije, kao i potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

Ruska državna energetska kompanija "Gazprom" prošle nedjelje je zaprijetila da će smanjiti isporuke gasa Ukrajini zbog spora oko namjere Moskve da gas isporučuje direktno u oblasti pod kontrolom proruskih snaga, a onda traži od Kijeva da plati.

Lideri proruskih snaga u istočnoj Ukrajini tvrde da je Kijev iznenada prestao da ih snabdijeva gasom i tražili su gas od Rusije, navodi AFP.

Ukrajinska energetska kompanija "Naftogaz" prošlog mjeseca je prestala da isporučuje gas u oblasti pod kontrolom proruskih snaga, uz obrazloženje da isporuka nije moguća zbog oštećeng gasovoda, ali je poslije nekoliko sati objavila da je nastavila isporuku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je optužio Ukrajinu da sprovodi "genocid" ostavljanjem bez energije četiri miliona ljudi koji žive na teritorijama gdje vlada humanitarna kriza.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Twiter

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Keri i Lavrov razgovarali o Ukrajini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2015

Američki državni sekretar Džon Keri i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarali su danas o situaciji u Ukrajini, gde je od početka sukoba u aprilu 2014. poginulo više od 6.000 ljudi...Susret Kerija i Lavrova u jednom hotelu u Ženevi trajao je oko 80 minuta, saopštio je Stejt department,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Keri i Lavrov, nema ni osmeha

Izvor: Večernje novosti, 03.Mar.2015, 00:28

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov potvrdio je da je danas u toku dana održao i drugi sastanak sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem u Ženevi. Prvi sastanak je održan iza zatvorenih vrata u hotelu "Predsednik Vilson" i trajao je 80 minuta. Izvor iz američke delegacije je rekao...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.