Kanadski šef diplomatije u Beogradu: Hitno riješiti krizu u Ukrajini

Izvor: Cafe.ba, 01.Sep.2014, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanadski šef diplomatije u Beogradu: Hitno riješiti krizu u Ukrajini

Ministri spoljnih poslova Srbije i Kanade, Ivica Dačić i John Baird, složili su se da bilateralne odnose dve zemlje treba produbiti i ojačati

Bilateralni odnosi između Srbije i Kanade trebaju biti produbljeni, posebno zbog toga što veliki broj državljana Srbije živi u Kanadi, i imajući u vidu veličinu, značaj i politički uticaj Kanade u međunarodnim političkim odnosima, rečeno je danas nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << susreta ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića sa njegovim kanadskim kolegom Johnom Bairdom u Beogradu, prenosi Anadolu Agency.

Kanadski ministar spoljnih poslova John Baird boravi u poseti Beogradu na poziv Ivice Dačića.

„Mi želimo da unapređujemo našu saradnju, želimo da na bilateralnom planu imamo što bolje odnose, to će podrazumevati i naš međusobni plan redovnih političkih konsultacija o najvažnijim političkim temama, pretresanje raznih bilateralnih tema, kao što su naši ekonomski odnosi“, rekao je Dačić.

On je naveo da veliki broj kanadskih kompanija radi u Srbiji te da se procenjuje da ih ima više od 50, kao i da postoji velika zainteresovanost kanadskih kompanija za učešće u energetskom sektoru.

„Procenjuje se da su kanadaska ulaganja više stotina miliona dolara u poslednjih desetak godina u privredu Srbije, međutim naš omjer spoljnopolitičke razmere je i dalje mali, iznosi nešto više od 40 miliona dolara, što sigurno treba da bude i jedan od naših zadataka da podstaknemo firme da međusobno bolje sarađuju.“

Dačić je istakao u tom smislu i značaj potpisivanja Sporazuma o zaštiti investicija, koji će Baird kasnije u toku dana potpisati sa ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem.

Ističući da ga raduje to što je Baird imao priliku da bude i u celom regionu i „da shvati koliko su promenjene političke pozicije u odnosu na neka prošla vremena“, Dačić je rekao: „Informisao sam mog kolegu da Srbija želi da bude članica EU, o našem reformskom odnosu, o dijalogu sa Prištinom, o tome da Srbija želi da bude faktor mira i stabilnosti u regionu i da želi da razvija svoje odnose i sa zemljama koje nisu članice EU.“

Kanadski ministar John Baird naveo je da je na sastanku sa Dačićem razgovarao o tome kako da se prodube bilateralni odnosi.

„Srbija je na putu da postane demokratska zemlja, na putu transformacije. Juče je gradonačelnik Beograda zajedno sa mnom obišao projekat Beograd na vodi i tamo sam mogao da vidim ilustraciju zanimljivog napretka, ne samo ovog grada, već i države.“

Navodeći da je Kanada do sada pomagala Srbiji, te da želi da nastave sa tom praksom, Baird je izjavio: „Kanada i Srbija razvijaju diplomatske odnose, mi želimo da obnovimo i unapredimo odnose u oblasti ekonomije. Kanada traži mogućnosti za saradnju sa vašom državom, mi otkrivamo nove potencijale Srbije u farmaceutskoj industriji, rudarstvu i mnogim drugim sektorima.“

John Baird je istakao da Kanada podržava Srbiju na putu evropskih integracija i naveo da će Srbija time postati „mnogo atraktivnija za kanadske investicije“, a kao dokaz za to istakao je osnivanje Asocijacije za ekonomski razvoj.

- Hitno rešiti krizu u Ukrajini -

Navodeći da su razgovarali i o mnogim političkim pitanjima koja donose miru i stabilnosti u regionu, Baird je čestitao Srbiji „na istorijskom sporazumu sa Prištinom“ i istakao hitnost rešavanja krize u Ukrajini.

„Ono što je hitno i važno je kriza u Ukrajini. Putinov režim i njegova vojna agresija i okupacija Ukrajine preti ne samo bezbednosti Ukrajine već cele Evrope. Od ključnog je značaja da se cela međunarodna zajednica usprotivi ruskim aktivnostima i pratićemo napredak, zajedno sa Srbijom, da sprečimo Moskvu da destabilizuje istočnu Ukrajinu i da ona ostane nezavisna i suverena država“, rekao je Baird.

Komentarišući stav Srbije da ne uvodi sankcije Rusiji, Baird je naveo da je zadovoljan time što „Srbija ne podržava ilegalnu okupaciju i agresiju od strane Rusije“ i dodao: „NATO samit će se kasnije u toku nedelje sastati sa Porošenkom, moramo videti šta će se dešavati u narednih nekoliko nedelja, pogotovu imajući u vidu obaranja aviona MA 17. Ova situacija mora da se reši, ne samo da se rečima protivimo ilegalnoj okupaciji Ukrajine, već iskreno postoji potreba da se ojačaju veze između istočnih saveznika NATO-a.“

Ivica Dačić je rekao da Srbija deli zabrinutost za stanje u međunarodnim odnosima, te da smatra da hitno treba da prestanu sva ratna dejstva na mnogim tačkama Evrope, ali i van nje, "što znači da mi podržavamo apsolutno sve mirovne planove".

„Ja sam upoznao kolegu sa našim stavovima, izrazio našu bojazan u smislu mogućeg daljeg zaoštravanja stanja. Mora se raditi na deeskalaciji stanja u Ukrajini jer svako dalje zaoštravanje neće biti samo pretnja na regionalnom nivou, nego čini mi se na višem nivou“, rekao je Dačić.

Pozivajući na hitan prekid sukoba, dijalog i na jasno uspostavljanje mehanizma međunarodnih posmatrača, Dačić je kazao:

„Takođe sam izneo i stav Srbije da podržava teritorijalni integritet Ukrajine i to sa naše strane nije sporno, a sa druge strane, Srbija, iz razloga svojih ekonomskih interesa i rizika, koji bi nastupili za naše građane, u ovom trenutku nije učestvovala u sankcijama prema Rusiji, niti u sankcijama Rusije prema EU, trudeći se da imamo jedan balansirani odnos prema tome.“

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.