Kanada pomaže Ukrajinu

Izvor: Akter, 17.Sep.2014, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanada pomaže Ukrajinu

Kanada će povećati ekonomsku i humanitarnu pomoć Ukrajini, saopšteno je u Otavi gde je u jednodnevnoj poseti ukrajinski predsednik Petro Porošenko

Predstavnici dve zemlje potpisali su ugovor o petogodišnjem zajmu Kanada za sprovođenje privrednih i društvenih reformi u Ukrajini.

Kanada će dati i dodatnu pomoć u medicinskoj opremi, hrani, sanitarnim i higijenskim sredstvima, za obezbeđivanje skloništa i

druge humanitarne potrebe.

Pomoć >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << je namenjena za, kako se procenjuje, 3,9 miliona ljudi koji žive u područjima zahvaćenim odužanim sukobom, i za gotovo 200.000 interno raseljenih.

U saopštenju izdatom posle razgovora premijera Harpera i predsednika Porošenka navodi se da su "dvojica lidera razgovarala i o koracima za obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i očuvanje njenog suvereniteta u svetlu nelegalne okupacije Krima od strane Putinovog režima i njegove vojne agresije u istočnoj Ukrajini".

Razmotren je i mirovni plan vlade Ukrajine i pro-ruskih separatista od 5. septembra, dodaje se u Harperovom saopštenju.

Petro Porošenko je u govoru u kanadskom parlamentu pohvalio "nepoklebljivu podršu Kanade" njegovoj zemlji "u vreme sukoba i neizvesnosti".

Kanada je jedna od najaktivnijih zemalja Zapada u podršci Ukrajini čiju je nezavisnost priznala među prvima, decembra 1991.

Među 35 miliona stanovika Kanade, 1,2 miliona je ukrajinskog porekla i oni čine snažno biračko telo na koje se računa pred poslaničke izbore koji će biti iduće godine.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.