Jacenjuk ostaje premijer

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2014, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jacenjuk ostaje premijer

Ukrajinski parlament izglasao je danas da lider Narodnog fronta Arsenij Jacenjuk ostane na mestu premijera i predvodi novu koalicionu vladu.

Ostanak Jacenjuka na mestu premijera podržao je 341 od 390 poslanika u Vrhovnoj radi, na prvom zasedanju od kada su prozapadne stranke osvojile ubedljivu većinu na izborima u oktobru.

Jacenjuk, koji se na čelu vlade našao posle pada proruskog predsednika Viktora Janukoviča u februaru, priznao je da novu vladu čeka težak zadatak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da pokuša da spase zemlju koja se nalazi na ivici kolapsa.

"Na našim plećima leži težina istorijske odgovornosti - da sačuvamo zemlju i osvojimo nezavisnost. Država je u ratu, a narod u nevolji", rekao je Jacenjuk poslanicima uoči glasanja.

Jacenjuk će predvoditi koaliciju pet stranaka, kojima dominira njegov Narodni front i blok predsednika Petra Porošenka.

Ranije danas za predsednika Vrhovne rade Ukrajine poslanici su izabrali predstavnika bloka ukrajinskog predsednika Porošenka (BPP) Vladimira Grojsmana.

Pre toga, formirana je vladajuća koalicija u Radi, u kojoj su 302 poslanika, i ona će se prema najavi Grojsmana zvati "Evropska Ukrajina".

U koaliciji su poslaničke grupe BPP, Narodnog fronta (NP), Saveza Samopomoć, Radikalne partije Olega Ljaška i Otadžbine (Batkivščina) Julije Timošenko.

Najbrojnija grupa BPP imaće 146 poslanika sa Jurijem Lucenkom na čelu, NF će imati 83 poslanika i njen šef će biti Aleksandar Turčinov. Samopomoć će imati 32 poslanika i na čelu te poslaničke grupe biće Oleg Berezjuk, grupom od 22 poslanika radikala rukovodiće Ljaško, Otadžbina će imati 19 deputata i Timošenkova će biti na čelu te grupe.

Opozicioni blok (OB) će imati 40 deputata a predsednik njihove poslaničke grupe biće Jurij Bojko.

Koalicija je predložila predsedniku da na glasanje u Radi stavi predlog da Jacenjuk bude kandidat za premijera.

Rada imenuje i ministra odbrane i šefa diplomatije na predlog predsednika, dok druge članove kabineta skupština bira na predlog mandatara.

Glasanje za dva potpredsednika Rade očekuje se 2. decembra, kao i glasanje za novi sastav vlade.

Vanredni izbori održani su 26. oktobra i prema rezultatima CIK, u skupštini je mesta u jednomandatnim izbornim okruzima osvojilo 96 samostalnih kandidata, partija Sloboda šest a po jedno poslaničko mesto Snažna Ukrajina, agrarna stranka ZASTUP, Desni sektor i Volja.

Porošenko: Status Ukrajine kao nesvrstane treba ukinuti, federalizacije neće biti

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je danas da Ukrajina treba da ukine status nesvrstane države i odbacio mogućnost federalizacije zemlje.

U obraćanju poslanicima na prvoj sednici novog saziva parlamenta, Porošenko je rekao da Ukrajina treba da odbaci zabrane koje je sprečavaju da se pridruži vojnim blokovima kao što je NATO.

"Status nesvrstane zemlje za koji se glasalo 2010. godine nije mogao niti će moći da garantuje bezbednost i teritorijalno jedinstvo naše zemlje", rekao je Porošenko.

Predsednik je istakao da će vladajuća koalicija nastojati da održi jedinstvo Ukrajine.

"Sto odsto Ukrajinaca je za jedinstvenu državu. Federalizacije neće biti", kazao je Porošenko, odgovarajući na neke predloge sa Zapada i Istoka da bi decentralizacija vlasti u Ukrajini možda omogućila dijalog s proruskim separatistima.

Federalizacija države je bio ključni zahtev istočnih regiona zemlje.

Porošenko je ukazao na neophodnost hitne generalne revizije korumpiranog pravnog sistema.

Uspešan program reformi će, kako je istakao, omogućiti Ukrajini da za pet godina razmotri podnošenje zahteva za članstvo u Evropskoj uniji.

"Jasno je da je glavni razlog niskog životnog standarda većine Ukrajinaca potpuna korumpiranost državnog aparata", kazao je Porošenko.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Medvedev i Jacenjuk razgovarali

Izvor: B92, 27.Nov.2014

Ruski premijer Dmitrij Medvedev i ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk razgovarali su telefonom, saopšila je pres služba ruske vlade...Dva premijera su razgovarala o finansijskim i privrednim odnosima između Rusije i Ukrajine, ali nikakvi detalji o sadržaju razgovara nisu objavljeni, prenosi Rojters...Ukrajinski...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.