Jacenjuk: Ukrajina ne može bez ruskog gasa

Izvor: Blic, 23.Avg.2014, 00:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jacenjuk: Ukrajina ne može bez ruskog gasa

Ukrajina ne može da preživi bez ruskog gasa, izjavio je danas u susretu s novinarima premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk.

Ukrajina treba da kupi oko pet milijardi kubnih metara gasa. Pri tome, ukupna količina revirzibilnog gasa treba da dostigne jednu milijardu kubnih metara.

- Kada smo počinjali, u skladištima je bilo pet milijardi kubnih metara gasa, što je skoro ništa, sada imamo 15 milijardi - rekao je Jacenjuk.

On je ukazao da su minimalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << potrebe zemlje za energentima obezbeđene.

- Rezervisali smo 3,1 milijardu dolara za kupovinu gasa. Sve što može da se uradi za obezbeđenje minimalnih potreba, uradili smo - rekao je premijer, i dodao da je Ukrajina uspela da smanji korišćenje gasa za 30 odsto.

Prema rečima Jacenjuka, Kijev planira da reformiše i modernizuje sistem za transport gasa zemlje privlačenjem američkih i evropskih investicija i zaključivanjem sporazuma sa Evropljanima o tranzitu gasa.

- Njihov interes je u tome da tranzit gasa iz Rusije u Evropu ide preko teritorije Ukrajine i učini nepotrebnom izgradnju Južnog toka - rekao je ukrajinski premijer.

Kijev, dodao je, nema ugovor s evropskim partnerima o tranzitu gasa.

- Sada sav gas ide na osnovu rusko-evropskog ugovora. Zbog toga smo se obratili Evropi - hajde da potpišemo ugovor, već smo prijatelji - zaključio je on.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.