JAČANJE SUKOBA Otvorena vatra na istoku Ukrajine, stradao i civil

Izvor: Blic, 03.Maj.2015, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JAČANJE SUKOBA Otvorena vatra na istoku Ukrajine, stradao i civil

Jedan ukrajinski vojnik i jedan civil ubijeni su u poslednja dvadesetčetiri časa na istoku Ukrajine gde je zabeleženo jačanje sukoba uprkos primirju, saopštile su danas ukrajinske vlasti.

"Jedan ukrajinski vojnik ubijen je, a šest je ranjeno u poslednja 24 časa", rekao je danas portparol ukrajinske vojske Andrij Lisenko na konferenciji za štampu.

Jedan civil ubijen je sinoć u Marjinki, šest kilometara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od pobunjeničkog uporišta Donjecka, kada su pobunjenici gađali kontrolni punkt ukrajinske vojske, rekao je šef regionalne policije verne Kijevu Vjačeslav Abroskin.

Prema Andriju Lisenku, ukrajinski položaji gađani su 16 puta u poslednja 24 časa. Pobunjenici su koristili oružje kalibra većeg od 100 milimetara koje je trebalo da bude povučeno sa linije fronta prema mirovnom sporazumu zaključenom u Minsku u februaru.

Prvi put u više nedelja gradonačelnik Donjecka rekao je da je pucano na grad u toku noći od subote na nedelju, kada su uglavnom pogođeni četvrti Kijevsk i Petrovski, nedaleko od razrušenog aerodroma Donjeck koji je i dalje jedno od žarista sukoba.

Najmanje šest pobunjenika povređeno je u tim napadima, prema lekarsim izvorima, navodi se na vebsajtu separatista.

Zvaničnik separatista Denis Pučilin osudio je "provokacije" ukrajinske vojske i rekao da su pobunjeničke snage stavljene u stanje pripravnosti i "morale da obnove neprijateljstva", prema zvaničnom vebsajtu separatista.

Ukrajinska vojska bori se više od godinu dana sa proruskim separatistima na istoku, u sukobu u kome je poginulo preko 6.100 ljudi.

Prekid vatre dogovoren u februaru u Minsku uz posredovanje Francuske i Nemačke i uz prisustvo ruskog predsednika Vladimira Putina, u najvećoj meri se poštuje i pored sporadičnih sukoba.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.