Istražitelji potvrdili: Avion MH17 srušen ruskim projektilom

Izvor: Vesti-online.com, 28.Sep.2016, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istražitelji potvrdili: Avion MH17 srušen ruskim projektilom

Međunarodni tužioci, koji istražuju obaranje aviona MH17 objavili su prvi izveštaj o padu aviona i rekli da je on srušen projektilom BUK ispaljenim sa teritorije koju kontrolišu pobunjenici. Grupa se sastoji od tužilaca iz Holandije, Austrije, Belgije, Ukrajine i Malezije.

U protekle dve godine, tokom kojih je trajala istraga, istražitelji su pregledali približno 200 delova olupine, saopštili su u JIT. Takođe, ispitano je više od 200 svedoka.

Istražitelji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << su naveli da je avion oboren protivvazdušnim sistemom sa zemlje, s obzirom na to da u vazdušnom prostoru mesta nesreće nije primećen nijedan drugi avion.

Istražitelji su dodali da je raketni sistem "Buk" oborio avion.

Navodno je raketa "Buka" ispaljena sa teritorije Rusije, tvrde istražitelji grupe.

Moguća su dva scenarija nesreće, saopštili su istražitelji. Oni su dodali da imaju razgovore između ukrajinske kontrole leta i malezijskog aviona sa leta MH17.

Avion malezijske avio-kompanije na letu MH17 sa 298 putnika i članova posade srušio se 17. jula 2014. godine u istočnoj Ukrajini na putu iz Kuala Lumpura za Amsterdam. U nesreći nije bilo preživelih. Kijev i narodna vojska Donbasa okrivljuju jedni druge za obaranje aviona.

Većina žrtava bili su državljani Holandije, pa je vođenje međunarodne istrage o incidentu povereno holandskom Odboru za bezbednost.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.