Holandija preuzima istragu o padu aviona

Izvor: RTS, 22.Jul.2014, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija preuzima istragu o padu aviona

Istragu o padu malezijskog aviona u Ukrajini vodiće Holandija. Proruske snage predale malezijskim stručnjacima dve crne kutije oborenog putničkog aviona. Voz sa telima žrtava stigao u Harkov. Rusija ponudila pomoć u istrazi.

13.17 - Holandija preuzima vođenje istrage o padu malezijskog aviona, javlja Rojters

11.45 - Crne kutije biće poslate u Holandiju, odakle će ih prebaciti u Kuala Lumpur, javlja Gardijan

11.15 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << - Voz sa telima stradalih u padu malezijskog aviona stigao je u Harkov, javlja Rojters.  

Vođa proruskih aktivista Aleksandar Borodaj predao je rano jutros malezijskim stručnjacima dve crne kutije oborenog putničkog aviona. U sedištu "Donjecke Narodne Republike" potpisan je dokument, koji je Borodaj nazvao "protokolom kojim se finalizuje ova procedura", prenosi Roters.

Predstavnik Malezijskog saveta za nacionalnu bezbednost, pukovnik Muhamed Sakri, novinarima je rekao da su dve crne kutije "u dobrom stanju".

"Želeo bih da iskreno zahvalim gospodinu Borodaju što je na naš zahtev dopustio da preuzmemo dve crne kutije jer su vlasništvo Malezije", rekao je pukovnik Sakri.

Britanski Gardijan u međuvremenu javlja da će crne kutije biti najpre poslate u Holandiju, nakon čega će biti prebačene u Kuala Lumpur.

U međuvremenu, voz hladnjača sa telima poginulih stigao je u Harkov. Tela žrtava leta MH-17 biće predata holandskoj delegaciji, koja će ih avionom prebaciti u Amsterdam, gde će biti identifikovana.

Tela će zatim biti predata njihovim porodicama, a u slučaju stranih državljana preko službi njihovih zemalja porekla.

Ukrajinske vlasti formirale su u Harkovu istražni centar. Od 298 žrtava nesreće, 193 njih bili su državljani Holandije.

Proruski aktivisti najavili su prekid vatre u radijusu od deset kilometara oko mesta pada aviona, kako bi se međunarodnim istražiteljima omogućio bezbedan pristup.

I predsednik Ukrajine Petro Porošenko proglasio je prekid vatre u prečniku od 40 kilometara od mesta pada aviona, dok bude trajala istraga.

Rusija je ponudila pomoć u istrazi pada malezijskog aviona u Ukrajini, saopštilo je rusko ministastvo spoljnih poslova.

"Rusija je spremna da pruži potpunu pomoć u istrazi, uključujući i angažovanje svojih stručnjaka", navodi se u saopštenju ministarstva.

Kako se dodaje, na rasvetljavanju nesreće treba aktivno da radi Međunarodna organizacija civilne avijacije.

Moskva je ujedno pozdravila rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se poziva na međunarodnu istragu uzroka rušenja malezijskog aviona na istoku Ukrajine i prekid borbenih dejstava oko mesta nesreće.

I ruski predsednik Vladimir Putin noćas je u razgovoru s holandskim premijerom Markom Ruteom izrazio zadovoljstvo zbog usvajanja rezolucije.

Voz sa vagonima-hladnjačama, u kojima su 282 tela poginulih u padu aviona krenuo je iz grada Toreza, koji kontrolišu proruske snage, u Donjeck, odakle će nastaviti ka Harkovu.

Premijer Holandije Mark Rute objasnio je da će u Harkovu tela biti prebrojana, a zatim poslata u Holandiju, gde će biti identifikovana.

"S telima je, izgleda, postupano pažljivije nego što smo mislili", priznao je Rute.

Pad malezijskog aviona u Ukrajini tema je i današnjeg susreta šefova diplomatija EU, a "veoma važna sednica", kako je ocenila visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Ketrin Ešton, počeće izlaganjem predstavnika Holandije o obaranju putničkog aviona.

Šefica evropske diplomatije izrazila je odlučnost EU, kao i Saveta bezbednosti UN, da pristup mestu gde je avion pao bude omogućen i da tela poginulih budu tretirana prikladno i s poštovanjem.

"Takođe treba da bude sprovedena istraga. Sve informacije koje ste čuli od različitih izvora treba da budu potvrđene i mi sada treba da razmotrimo posledice tog događaja", navela je Eštonova.

Kako je rekla, EU poziva Rusiju da uradi svoj deo i osigura da proruski separatisti u Ukrajini sarađuju s posmatračima i onima koji pokušavaju da istraže mesto nesreće.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.