Holandija: Avion iznad Donbasa oborili pobunjenici PVO sistemom iz Rusije

Izvor: Vostok.rs, 28.Sep.2016, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija: Avion iznad Donbasa oborili pobunjenici PVO sistemom iz Rusije


Holandski-led tim međunarodnih istražitelja objavio je svoje rezultate vezano za oboronei melezijski avion iznad Donbasa, zaključujući je avion oboren od strane pobunjenika sistemom "Buk" doveženim iz Rusije.

Zajednički istražni tim se sastoji od istražitelja i stručnjaka iz Holandije, Belgije, Australije, Malezije i Ukrajine.

Istražni tim je soapštio da se teroristički napad može isključiti.

U protekle dve godine, tokom kojih je trajala istraga, istražitelji su pregledali približno 200 delova olupine, saopštili su u JIT. Takođe, ispitano je više od 200 svedoka.



Istražitelji su naveli da je avion oboren protivvazdušnim sistemom sa zemlje, s obzirom na to da u vazdušnom prostoru mesta nesreće nije primećen nijedan drugi avion.

Istražitelji su dodali da je raketni sistem „Buk“ oborio avion. Navodno su rakete „Buk“ dovezene sa „teritorije Ruske Federacije u Ukrajinu“, tvrde istražitelji.

Oni su dodali da je raketni sistem navodno kasnije vraćen u Rusiju. Teritoriju sa koje je navodno ispaljena raketa kontrolisale su snage u istočnoj Ukrajini. Moguća su dva scenarija nesreće, saopštili su istražitelji. Oni su dodali da imaju razgovore između ukrajinske kontrole leta i malezijskog aviona sa leta MH17.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.