HRV: Kasetne bombe u Ukrajini

Izvor: VOA, 19.Mar.2015, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRV: Kasetne bombe u Ukrajini

Američka grupa za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" tvrdi da su i vladine snage i pobunjenici na istoku Ukrajine tokom januara i februara ove godine koristili kasetne bombe i usmrtili najamnje 13 civila, od kojih su dvoje deca.

"Hjuman rajts voč" je poručio da nijedan strana u konfliktu ne bi smela da koristi takvo oružje i upozorio da bi to moglo da se smatra ratnim zločinom.

Predstavnik grupe >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << Ole Solvang naglasio je da "korišćenje kasetnih bombi pokazuje "potpuni nemar prema civilnom stanovništvu", s obzirom da one ne samo da dejstvuju na ogromnom prostoru posle detonacije, nego neeksplodirana municija ostaje vrlo opasna za civile  dugo posle napada.

"Hjuman rajts voč" je objavio izveštaj posle 10-dnevne istrage u istočnoj Ukrajini, gde je pronašao dokaze o upotrebi kasetnih bombi u najmanje sedam sela, naselja i gradova od 23. januara do 12. februara.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.