Feltman: U Marijupolju namerno gađani civili

Izvor: Blic, 27.Jan.2015, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Feltman: U Marijupolju namerno gađani civili

Ko god da je granatirao Marijupolj na istoku Ukrajine, namerno je ciljao civile, što bi moglo predstavljati ratni zločin i kršenje međunarodnog humanitarnog prava, izjavio je danas zamenik generalnog sekretara UN za politička pitanja Džefri Feltman.

"Marijupolj se nalazi izvan zone neposrednog konflikta", rekao je on na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Ukrajini, preneo je Rojters.

Feltman je, navodi britanska agencija, rekao da OEBS-ova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << analiza kratera ukazuje da su granate došle sa pobunjeničke teritorije.

Prema navodima vlade u Kijevu, u subotnjem napadu na lučki grad Marijupolj na istoku Donjecke oblasti na Azovskom moru, poginulo je 30 civila a ranjeno 95.

Na sednici je američka ambasadorka u UN Samanta Pauer izjavila da napad proruskih snaga na Marijupolj pokazuje da je "cilj Moskve da poveća ukrajinsku teritoriju koju kontroliše", dok je stalni predstavnik Rusije Vitalij Ccurkin rekao da Kijev gađanje autobusa u gradu Volnovahi i stambenih četvrti u Marijupolju koristi "tradicionalno" za podizanje histerije, prenele su agencije.

"Mete su nove, ali je ruski krajnji cilj ostao isti: zauzeti još teritroije i pomeriti liniju teritorije pod ruskom kontrolom sve dublje u Ukrajini", rekla je američka ambasadorka u Svetskoj organizaciji, preneo je Rojters.

TAS S prenosi da je Čurkin rekao da se napadi u Volnovahi i Marijupolju koriste u Kijevu za podizanje histerije, i naveo da su odmah posle tragičnih incidenata ukrajinske vlasti proglasile ustanike za krivce.

"Utisak je da su optužbe pripremljene unapred", kazao je ruski diplomata, dodajući da se interesovanje za događaje snižava pošto je "propagandistička tačka odigrana".

Čurkin je rekao da je sve incidente potrebno objektivno istražiti.

Prema njegovim rečima, i Volnovahu i Marijupolj kontrolišu ukrajinske snage.

"Slična tragedija u Donjecku, kada je pucano na stanicu javnog saobraćaja, nije bila praćena ni tužnim marševima u Kijevu, ni sazivanjem sednice SB UN. Ccak nije udostojena ni izjavom generalnog sekretara UN", kazao je Čurkin.

Stalni predstavnik Rusije u UN optužio je Kijev da na sve moguće načine izbegava direktan dijalog sa Donjeckom i Luganskom, koji je neophodan za rešavanje konflikta u Ukrajini, kao i da sabotira održavanje novog zasedanja Kontakt-grupe u Minsku uslovljavajući ga.

TASS prenosi i Feltmanovu izjavu da je potrebno hitno udvostručiti napore u traženju mirnog rešenja konflikta, bez obzira na teškoće u pregovaračkom procesu.

Stalni savet Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) održao je u ponedeljak vanrednu sednicu zbog pogoršanja situacije u istočnoj Ukrajini, posebno zbog sukoba u civilnim delovima Mariupolja, a Srbija je osudila korišćenje teškog naoružanja.

Srbija, kao predsedavajuća OEBS, osudila je korišćenje teškog naoružanja u civilnim oblastima i pozvala na hitnu obustavu neprijateljstava na terenu.

Srbija je ponovila svoju snažnu podršku radu Trilateralne kontakt grupe i specijalnoj nadzornoj misiji OEBS u Ukrajini.

Na sednici je izraženo saučešće porodicama poginulih i onima koji su povređeni.

Na sednici Stalnog saveta je šef specijalne nadzorne misije u Ukrajini, ambasador Ertugrul Apakan, zajedno sa specijalnom predstavnicom predsedavajućeg OEBS ambasadorkom Hajdi Taljavini, informisao zemlje članice o stanju na terenu.

Oni su, kako se navodi u saopštenju, izrazili duboku zabrinutost zbog povećanja nasilja u regionu Donjecka i Luganska, kao i širenja nestabilnosti na druge gradove.

Istakli su i potrebu da se sve strane pod hitno vrate mirovnim konsultacijama u cilju postizanja održivog primirja i implementacije svih odredaba sporazuma iz Minska.

Incident kod Marijupolja koristi se za stvaranje "slučaja" u odnosu prema Rusiji i moguće pooštravanje sankcija, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Andrej Kelin.

"Kanađani i Amerikanci nisu se usmerili na to da shvate šta se tamo desilo, već samo na to kako bi se stvorio novi 'slučaj' u odnosu prema Rusiji i upotrebio za moguće jačanje sankcija, ili za to da bi se evropski partneri držali 'na uzdi", rekao je on posle sednice Stalnog saveta Organizacije, sazvane zbog zaoštravanja situacije u Ukrajini.

"Oni uočavaju samo jednu stranu, pritom ne želeći apsolutno da vide i drugu", kazao je Kelin, navodeći da je istog dana 24. januara snažno granatiran grad Telmanovo u "Donjeckoj Narodnoj Republici", srušen dom za invalide, i pucano po nekoliko civilnih i stambenih objekata, a sledećeg dana iz višecevnih bacača i tenkova objekti u Donjecku, Gorlovki i drugde.

Ruski diplomata je rekao da su zaključci OEBS o Marijupolju, koje su sačinili saradnici posmatračke misije, preuranjeni i "ne unose poverenje".

"Istraga kao takva još nije vođena, samo je kratko pregledana teritorija bez upotrebe mernih instrumenata i druge tehnike. Uzimajući u obzir postojanje mnogo protivrečnih informacija, takav zaključak ne unosi poverenje", rekao je Kelin i dodao da "misija treba da se ponaša obazrivije, jer svaki zaključak sada ima prilično visoku političku cenu".

Stalni predstavnik Rusije pri OEBS je rekao da normalizacija situacije nije moguća bez dijaloga između DNR, samoproglašene Luganske Narodne Republike i Kijeva.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.