Izvor: Blic, 04.Dec.2016, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EVROVIZIJINO NEMIRNO DETE - KIJEV Evo zašto je svaki Evrosong u Ukrajini SKANDALOZAN

Ukrajina nosi nelaskavu titulu jedne od zemalja takmičara na Evroviziji za koje se vezuju najveći skandali u istoriji održavanja Evrosonga.

Ove godine u Stokholmu pobedu je odnela Džamala iz Ukrajine sa pesmom "1944". Mesecima pre takmičenja, Rusija i Ukrajina su vodite medijski rat. Tako je direktor Nacionalne televizijske kompanije Ukrajine Zurab Alasanija nekoliko dana pre održavanja takmičenja izjavio da će Ukrajina, u slučaju da pobedi Rusija, odbiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da učestvuje na takmičenju sledeće godine.

No, pobedila je Ukrajina, a Rusija je pobesnela.

“Stranci dolaze u vaše kuće, ubijaju vas i govore da nisu krivi. Gde su vam razum i srce. Čovečanstvo plače“, kaže Džamalina pesma, koja peva o Staljinu i njegovom progonu manjinske grupe Tatara sa Krima, koji su preminuli na izbegličkom putovanju prema Aziji.

Zbog njene pesme reagovao je i odbor za medijsku politiku ruske Dume koji je zahtevao diskvalifikaciju pesme. Pevačica je kazala da je ta 1944. godina zauvek promenila jednu ženu, njenu prabaku.

Poslednji skandal vezan za održavanje Evrosonga preneo je nemački Bild, koji piše da organizatori razmatraju organizovanje sledećeg takmičenja u Moskvi. To bi bio šamar za Ukrajinu u svakom pogledu.

Evrovizija je poslednji put u Kijevu održana 2005. godine, a to joj je donela Ruslana, pobedom u Turskoj.

Pripreme za takmičenje bile su obimne i skupe, a u njima je aktivno učestvovao i predsednik Viktor Juščenko ) jer je ovo takmičenje smatrao za dobru priliku da se Ukrajina sa novom pro-evropskom vladom pokaže u najboljem svetlu. Ukrajinu su potresali politički nemiri u jesen 2004, nakon čega se desila „Narandžasta revolucija’’. Predsednik Viktor Juščenko je, da bi pokazao otvorenost Ukrajine prema EU, dekretom ukinuo vize za sve građane koji su nameravali da posete ovu zemlju od 1. maja do 1. septembra, a za opštu sigurnost svih učesnika takmičenja i gostiju bio je zadužen lično ministar unutrašnjih poslova Jurij Lucenkom piše escserbia.

Ta 2005. godina nije bila izuzetak po skandalima koji su pratili samu organizaciju i njene učesnike. Ipak, ne pamti se u skorijoj istoriji da je bilo više skandala na nacionalnim izborima i uoči samog takmičenja nego te godine.

Najpre, nedugo posle pobede u Istanbulu 2004. godine, povela se priča kako Ukrajina nema adekvatnu dvoranu za održavanje takmičenja. To je dalo povoda mnogim ovdašnjim medijima za nagađanja i spekulacije da bi Beograd mogao da prihvati organizaciju iz tri razloga: prvo, Ukrajinu su u jesen 2004. potresali politički nemiri, vrlo slični onima u Beogradu 5. oktobra 2000. usled smene vlasti nakon izbora; drugo, Srbija i Crna Gora bila je druga u Istanbulu, a treće, potpuno nova Beogradska arena bila je spremna jer se svakako opremala za Evropko prvenstvo u košarci te 2005. Na kraju, smena vlasti dogodila se manje burno nego što su mnogi to i očekivali, a nova vlada rešila je da uloži novac pre svega u unutrašnju rekonstrukciju Palate sportova, kako bi to zdanje bilo u mogućnosti da udomi 50. izdanje Evrosonga.

Na bugarski debitantski nastup pala je senka jer pesma "Lorraine" grupe „Kaffe” bila optužena za plagijat pesme koju je pevao Ruslan Mainov 2001. godine.

Nemačka predstavnica Gracija Baur odbacila je pozive da odustane od nastupa nakon što je njen producent David Brandes (takođe producent estonske grupe „Vanilla Ninja” koja je te godine predstavljala Švajcarsku), priznao da je masovnom kupovinom njenog singla manipulisao i uticao na nemačku muzičku TOP listu. Bez obzira, Gracija ga je odbranila uprkos zamerkama od strane nemačkih izvođača.

Kontroverze su pratile i tursku predstavnicu. TRT, turska državna televizija, na nacionalnom izboru dobila je lažni žiri pa je tako pobedu odnela pevačica Gulseren za koju je pobednica iz 2003. godine, Sertab Erener, rekla da nije najbolji izbor ove zemlje.

Beloruska predstavnica Anđelika Agurbaš, nekadašnja mis sovjetske Belorusije i jedan od najslikanijih foto-modela u SSSR-u, imala je problema sa izborom pesme za Kijev. Najpre su gledaoci beloruske državne televizije odabrali svojim glasovima nekoliko pesama za Anđeliku, a od tog užeg izbora, stručni žiri je odabrao rok baladu Boys and girls, pesmu inspirisanu krizom talaca u školi u Beslanu. Kako pesma nije naišla na dobar odjek kod fanova i evropske publike, Anđelika je zatražila od dva evrovizijska uspešna veterana da napišu pesme. Bili su to Svika Pik, autor mnogih evrovizijskih pesama, među kojima je i pobednička Diva iz 1998. i Nikos Terzis, autor do tada grčkih evrovizijskih hitova Die for you (2001) i Shake it (2004). Nakon dugo dvoumljenja i traženja mišljenja publike, Anđelika se opredelila za pesmu Nikosa Terzisa, disko odu ljubavi Love me tonight.

Nekoliko dana pre takmičenja scenski pod se razbio, dok se odlaganje organizacije već desilo usled menjanja boje scenskog poda.

Na Malti se desio problem sa napajanjem struje u toku takmičenja pa tako Maltežani nisu bili u mogućnosti da prate od početka svog evrovizijskog predstavnika.

Portugalski predstavnici imali su veoma slab kvalitet zvuka, što se posebno odrazilo na mikrofon koji je koristila pevačica iz dueta „2B”.

Što se naše nekadašnje države tiče, otvoreni politički sukobi Srbije i Crne Gore oko razjedinjenja i otcepljenja Crne Gore projektovali su se i na muziku i kulturu uopšte.

Sada su sve oči uprte u organizatore Evrovizije, koji bi tek trebalo da donesu odluku da li će Kijev ugostiti takmičenje ili će to ipak biti Moskva.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.