EK daje zeleno svetlo Kosovu, Turskoj, Ukrajini i Gruziji

Izvor: B92, 03.Maj.2016, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK daje zeleno svetlo Kosovu, Turskoj, Ukrajini i Gruziji

Brisel -- Evropska komisija (EK) će dati preporuku da se uvede EU šengenski režim bez viza za stanovnike Kosova, Turske, Ukrajine i Gruzije.

Odluku treba da potvrde Savet ministara EU i Evropski parlament.

Kako navodi Beta, EK je ustanovila da su vlasti u Prištini, Ankari, Kijevu i Tbilisiju ispunile bitne uslove za ukidanje obaveze da njihovi građani traže vizu ako radi boravka od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najviše tri meseca putuju u zemlje šengenskog prostora Evropske unije.

Celokupni postupak uvođenja režima EU bez viza bi mogao biti okončan u roku od šest meseci, a do tada Kosovo, Turska, Ukrajina i Gruzija moraju ispuniti još neke preostale uslove.

U poslednjem izveštaju Evropska komisija je u decembru prošle godine ocenila da vlasti u Prištini sporo napreduju u ispunjavanju ključnih uslova - slamanja korupcije, organizovanog kriminala i ilegalne imigracije.

Nemačka i još neke članice su izrazile bojazan da će doći do povećanog priliva ilegalnih imigranata s Kosova, ako vlasti u Prištini ne dokažu da su sprovele sve mere da se to spreči, ukljujući vraćanje ilegalnih imigranata na Kosovo, na osnovu ugovora o readmisiji između Prištine i članica EU.

Prošle godine je, prema statistici EU, u Nemačkoj 30.000 žitelja Kosova zatražilo azil u Nemačkoj, ali je samo veoma malom broju to i odobreno.

EK je u decembarskojmizveštaju naglasila da su "ključni prioriteti u dijalogu o viznoj liberalizaciji postavljanje dovoljnog broja sudija u sudske odseke za krupni organizovani kriminal, rezultati u istragama, presudama i zapleni imovine u slučajevima organizovanog kriminala i korupcije". Takođe je predočila da je bitno da se obezbedi nezavisnost tela za javne nabavke i za nadzor tih nabavki.

Pored ostalog je predočeno i da će "EK nadzirati napredak u ratifikaciji graničnog sporazuma Kosova s Crnom Gorom pre nego što se ukine obavezna viza za žitelje Kosova".

Preporuka EK da se ukinu šengenske vize EU za Tursku je deo dogovora Unije i vlade u Ankari o zaustavljanju nekontrolisanog masovnog priliva imigranata preko tursko-grčke, a time i spoljne, šengenske granice EU, za šta su evropska dvadesetosmorica Turskoj odobrila i pomoć od šest milijardi evra za zbrinjavanje sirijskih izbeglica na turskoj teritoriji.

Ako do jeseni Kosovo, Turska, Ukrajina i Gruzija ispune sve uslove za ukidanje šengenskih viza, to će značiti da će novih ukupno 127 miliona lica, žitelja tih zemalja, moći da na tri meseca, a u roku od svakih šest meseci, dolaze u zemlje Unije koje su članice šengenskog prostora.

Evropska komisija je prethodno već procenila da su za ukidanje šengenskih viza Ukrajina i Gruzija praktično ispunile bitne uslove, uključujući uvođenje biometrijskih pasoša, dok je za Tursku, koja ima 75 miliona stanovnika, rečeno da do 4. maja mora pružiti dokaze da je ispunila bar sve bitne od 72 uslova za otvaranje šengenskog prostora za njene građane.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.