Depardjeu zabranjen ulaz u Ukrajinu na pet godina

Izvor: B92, 29.Jul.2015, 00:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Depardjeu zabranjen ulaz u Ukrajinu na pet godina

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) zabranila je francuskom glumcu Žeraru Depardijeu ulaz u zemlju na pet godina, saopštila je SBU u odgovoru na pitanje ukrajinskog časopisa "Apostrof".

"Dana 23. jula 2015. odlučeno je da se Žeraru Depadijeu, državljaninu Francuske i Rusije, zabrani ulazak u Ukrajinu na pet godina u interesu bezbednosti naše države", ističe se u saopštenju, prenosi agencija TAS S.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ukrajinska bezbednosna služa je dokumentaciju vezanu za Depadijeov slučaj prosledila Državnoj pograničnoj službi Ukrajine.

Depardije i još 567 glumaca, muzičara i kulturnih radnika iz celog sveta, za koje ukrajinsko ministarstvo kulture veruje da predstavljaju pretnju za nacionalnu bezbednost, našli su se na ukrajinskoj "lista opasnih pojedinaca".

Ukrajinski ministar kulture Vjačeslav Kirilenko potvrdio je mogućnost preduzimanja individualnih sankcija protiv svetski poznatih glumaca.

"Ministarstvo je listu sa 500 imena, sastavljenu na zahtev aktivista, poslalo SBU koja će zaključiti da li te osobe predstavljaju bilo kakvu pretnju za teritorijalni integritet Ukrajine. Tek nakon toga se mogu doneti sankcije", naveo je Kirilenko.

Ukrajina dosad nije zabranila nijedan film u kom se Depadije pojavljuje.

"Ta zabrana se ne odnosi na filmove u kojima igra Depardije", precizirao je ukrajinski ministar, ističući da neće biti zabranjeni ni u slučaju da protiv glumca budu uvedene individualne sankcije.

Kirilenko je potsetio da je Depardije već na listi 117 ruskih kulturnih radnika za koje Ukrajina smatra da predstavljaju pretnju za bezbednost.

Popularni francuski glumac, koji od prošle godine ima i rusko državljanstvo, naljutio je zvanični Kijev izjavom da voli "Rusiju i Ukrajinu, koja je deo Rusije".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.