Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Apr.2015, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DNR predala Kijevu tela vojnika poginulih kod Debaljceva

Vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) predale su ukrajinskim vlastima tela 11 vojnika poginulih kod Debaljceva, javile su danas ruske i ukrajinske agencije, prenoseći i razmene optužbi ukrajinskih i proruskih snaga o kršenju prekida vatre tokom protekla 24 sata.

Predstavnica Komisije za pitanja ratnih zarobljenika DNR Lilija Rodionova saopštila je da su tela 11 poginulih prevežena preko teritorije samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR), a da je ukupno >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << predato iz DNR više od 80 tela ukrajinskih vojnika, prenela je RIA Novosti.

Rodionova je, takođe, iznela tvrdnju da je letos kod Ilovajska poginulo više od 900 ukrajinskih vojnika.

Ranije je ukrajinski vojni tužilac Anatolij Matios rekao da je u borbama kod Ilovajska u Donjeckoj oblasti krajem avgusta prošle godine poginulo 459 vojnika.

Agencija UNN prenela je izjavu načelnika Centra pri Ministarstvu odbrane Ukrajine za oslobađanje zarobljenika Jurija Tandita da "teroristi drže u zarobljeništvu oko 300 ukrajinskih državljana", dok Darja Morozova - zadužena za razmenu zarobljenika u DNR, rekla da ta samoproglašena republika nema više ukrajinskih vojnika u zarobljeništvu.

Ukrinform prenosi da je u subotu kod mesta Širokino poginuo pripadnik odreda "Azov", Gruzin Georgij Džanelidze.

Ukrajinska agencija podseća da su prethodno u borbama na istoku Ukrajine poginula dva gruzijska dobrovoljca, Tamaz Suhitašvili i Aleksandar Grigolašvili.

U međuvremenu, ukrajinske i proruske snage nastavile su da razmenjuju optužbe za kršenje prekida vatre.

Pres služba "Štaba za sprovođenje antiterorističke operacije" u Kijevu saopštile su da su tokom protekle noći "terorističke snage 21 put prekršile režim primirja" i otvarale vatru iz minobacača kalibra 120 milimetara i artiljerijskog oružja kalibra 122 milimetra, navodi UNN.

Takođe, Kijev tvrdi da su proruske snage ponovo pucale na pozicije ukrajinske vojske iz višecevnih raketnih bacača "Grad".

Štab dodaje da u Luganskoj oblasti u navedenom periodu nije bilo pucnjave.

RIA Novosti prenosi, međutim, demanti Ministarstva odbrane DNR o primeni teškog naoružanja.

"Povukli smo celokupno teško naoružanje, predstavnici OEBS-a su to registrovali. U potpunosti poštujemo dogovore iz Minska o prekidu vatre", rekao je predstavnik tog ministarstva.

Pritom, Ministarstvo tvrdi da su ukrajinske snage 59 puta prekršile prekid vatre u subotu, od čega tokom protekle noći 27 puta.

DNR tvrdi da se pucalo iz artiljerije, tenkova, minobacača, oklopnih vozila i automatskog oružja, po naseljima Spartak, Širokino, Gorlovka, Žabičevo i regionu donejeckog aerodroma.

UNN je prenela saopštenje gradske administracije Donjecka da je noć u subotu na nedelju protekla relativno mirno i da nisu vođene aktivne borbe.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.