DAN UOČI IZBORA: Novi sukobi u Donjecku!

Izvor: BKTV News, 01.Nov.2014, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DAN UOČI IZBORA: Novi sukobi u Donjecku!

Na aerodromu severno od grada Donjecka rano jutros izbili su sukobi, dan uoči izbora u oblastima Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine, izvestili su ruski mediji.

Artiljerijska vatra mogla se čuti i u centru Donjecka, javio je dopisnik RIA Novosti. Zvaničnici u Donjecku su potvrdili da se čuje „žestoka artiljerijska vatra i eksplozije“ širom grada, ali su dodali da sukobi nisu omeli saobraćaj.
Prethodna noć, prema njihovim rečima, bila je „relativno >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << mirna“.
Kako navodi ruska agencija, sukobi su samo pozadina predstojećih izbora, za koje su pripreme u punom jeku.
Organizatori opremaju biračka mesta i postavljaju kabine za glasanje, a na nekima od njih potrebno je zameniti prozore popucale od neprestanog granatiranja.
Prema zakonu koji je u septembru usvojila Vrhovna rada i koji je potpisao ukrajinski predsednik Petro Porošenko, izbori za lokalne vlasti Donjecka i Luganska trebalo bi da se održe 7. decembra, ali su lideri ovih proruskih oblasti i samoproglašenih republika zakazali glasanje za 2. novembar, naglasivši da neće omogućiti Kijevu da učestvuje u organizovanju izbora.
Favoriti za pobedu na izborima u nedelju su dosadašnji proruski politički lideri Donjecka i Luganska Aleksandar Zaharčenko i Igor Plotnicki.
Sjedinjene Američke Države, Evropska Unija i Ujedinjene nacije kritikovale su održavanje izbora, tvrdeći da oni ugrožavaju sporazume Kontakt grupe iz Minska, uključujući onaj od 5. septembra kojim je proglašen prekid vatre.
Rusija je saopštila da će priznati rezultate izbora, jer oni promovišu „legitimizaciju vlasti“ u regionu.

Na istoku Ukrajine poginulo šest vojnika
Na istoku Ukrajine u protekla 24 časa u sukobima sa proruskim aktivistima poginulo je šest ukrajinskih vojnika, dok je 10 povređeno, izjavio je danas zvaničnik iz ukrajinske vlade.
Prema rečima portparola Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu Volodimira Poliovija, vojnici su poginuli jer su proruski aktivisti nastavili da krše sporazum o prekidu vatre dogovoren 5. septembra, preneo je AFP.
Najveći napad izveden je u blizini aerodroma u Donjecku, koji se i dalje delimično nalazi u rukama ukrajinskih snaga, iako je na teritoriji koju kontrolišu proruski aktivisti.
Poliovij je rekao da su proruski aktivisti napali pozicije ukrajinske vojske šest puta minobacačkim granatama, protivvazdušnim oružjem i drugim naoružanjem.
Izvor: tanjug.rs

The post DAN UOČI IZBORA: Novi sukobi u Donjecku! appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.