Čurkin: Slanje misije UN na istok Ukrajine malo verovatno

Izvor: Blic, 27.Nov.2014, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čurkin: Slanje misije UN na istok Ukrajine malo verovatno

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin izjavio je danas da je slanje mirovnih snaga UN na istok Ukrajine, što je bio zahtev predstavnika proruskih snaga, "malo verovatno".

"Mislim da je to malo verovatno", rekao je Čurkin odgovarajući na pitanje o zahtevu predstavnika samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR).

Jedan visoki evropski diplomata je potvrdio da nema entuzijazma >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za pokretanje mirovne operacije na istoku Ukrajine, preneo je AFP.

Čurkin je na sastanku Saveta bezbednosti UN rekao da je ometanje rada posmatrača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) od strane ukrajinske vojske apsolutno neprihvatljivo, preneo je TASS.

Blokada Donbasa, oblasti Donjecka i Luganska, na istoku Ukrajine, koju je najavio Kijev, povlači sa sobom humanitarnu katastrofu ogromnih razmera, istakao je Čurkin.

Rukovodstvo DNR saopštilo je u utorak da traži "intervenciju mirovnih snaga koje bi uključile ruske predstavnike radi kontrole implementacije postojećih sporazuma i pomoći na rešavanju humanitarne i socijalne situacije".

Ukrajinska vlada reagovala je sa skepticizmom i nagovestila da je to uvod da se na teritoriju Ukrajine pozove ruska vojska, za koju Kijev tvrdi da već tajno učestvuje u ratu

Prema podacima UN, više od 4.300 ljudi je izgubilo život u sukobima na istoku Ukrajine od početka aprila, a oko 1.000 od proglašenja prekida vatre u septembru.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.