Čurkin: Da je Savčenko uhapšena u Americi, ona nikad ne bi videla svetlost dana

Izvor: 011vodič.com, 07.Mar.2015, 03:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čurkin: Da je Savčenko uhapšena u Americi, ona nikad ne bi videla svetlost dana

Da je ukrajinski pilot Nadežda Savčenko pod analognim okolnostima uhapšena u Americi, a ne u Rusiji, njena sudbina bi bila zapečaćena i žalosna – „ona nikada ne bi videla svetlost dana“, smatra stalni izaslanik Rusije pri UN Vitalij Čurkin.
„Ne prestaje da me iznenađuje slaba informisanost kolega u Savetu bezbednosti. Na primer, predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva Lajal Grant mi je direktno postavio pitanje: ‘Zašto je uhapšena Nadežda Savčenko?’ Vi, znači, ne >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << čitate novine, ili o čemu se radi? Ona je optužena za saučesništvo u ubistvu ruskih novinara. To je veoma ozbiljna optužba“, izjavio je Čurkin, a prenosi RIA „Novosti“.
„Bilo mi je veoma neobično da od predstavnika Sjedinjenih Država čujem zahtev za oslobađanje Savčenko. Američki sistem jurisprudencije i penitencijarni sistem nikada nisu bili poznati po humanosti“, nastavio je Čurkin.
On je podsetio na „naviku“ SAD da „po celom svetu lovi ruske državljane, iznosi protiv njih lažne optužbe koje produkuju američke specijalne službe“, za šta državljani Rusije dobijaju „neverovatno duge zatvorske kazne“.
„Uveravam vas, drage kolege, mislim da su mnogi toga svesni: da se Nadežda Savčenko u analognim okolnostima našla u Sjedinjenim Državama, njena sudbina bi bila zapečaćena i žalosna. Ona nikada ne bi videla svetlost dana“, izjavio je ruski izaslanik pri UN.
Nadežda Savčenko je uhapšena na ruskoj teritoriji početkom jula prošle godine. Prema podacima ruske istrage, ona je bila nišandžija prilikom granatiranja u Ukrajini u kojem su novinari Anton Vološin i Igor Korneljuk izgubili život. Savčenko je u Rusiju ušla pretvarajući se da je izbeglica.

The post Čurkin: Da je Savčenko uhapšena u Americi, ona nikad ne bi videla svetlost dana appeared first on Politika.

Nastavak na 011vodič.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.