Čudan slučaj ukrajinskog tajkuna

Izvor: B92, 21.Nov.2014, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Čudan slučaj ukrajinskog tajkuna"

Ukrajinski tajkun Sergej Kurčenko (29) je po ubrzanoj proceduri dobio srpsko državljanstvo, da bi ubrzo bio pokrenut i proces oduzimanja, potvrđeno je za B92.

Potvrdu da je pokrenuta inicijativa za oduzimanje državljanstva "ukrajinskom kralju gasa", B92 je dobio iz kabineta premijera Aleksandra Vučića.

Kako piše Rojters, "čudan slučaj gasnog tajkuna" je još jedna stvar koja stavlja u fokus značaj spoljnopolitičkih veza u Srbiji, koja je kandidat za ulazak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u EU, ali i koja neguje bliske veze sa Rusijom.

"Multimilioner i gasni tajkun, koga policija traži u Ukrajini i koji se nalazi na crnoj listi EU nakratko je dobio državljanstvo u Srbiji, samo da bi u petak Vlada Srbije poništila odluku, koja bi mogla da privuče negativne kritike sa Zapada", navodi Rojters.

O Kurčenkovom "skraćenom putu" do srpskog državljanstva je u današnjem izdanju pisao "Blic", a Rojters navodi da je od izvora iz Vlade Srbije dobio potvrdu da je Kurčenkov zahtev prvobitno odobren "u skladu sa nadležnostima u određenim uslovima", ali da je premijer Aleksandar Vučić danas blokirao proces.

"Odluka je doneta, ali procedura nije završena", naveo je zvaničnik Srbije koji je zahtevao anonimnost.

Povodom slučaja, danas se oglasila i Demokratska stranka, čiji je lider Bojan Pajtić zatražio odgovore na to da li je i kako je Kurčenko dobio državljanstvo.

Sergej Kurčenko, jedan od najbogatijih Ukrajinaca, državljanin je Rusije, iako je rođen u Harkovu u Ukrajini.

Smatra se da je bio blizak sa svrgnutim predsednikom Vladimirom Janukovičem, a nakon promene vlasti u toj zemlji otišao je u Belorusiju, koja mu je, međutim, odbila gostoprimstvo.

Odatle je otišao u Moskvu. Njegovo ime se nalazi na listi koju je Evropska unija sastavila u prvom talasu sankcija protiv bivše vlasti u Kijevu koje podrazumevaju zamrzavanje imovine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.