Bukti sukob na istoku Ukrajine

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Jan.2015, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bukti sukob na istoku Ukrajine

DONJECK - Artiljerijski plotuni odjekivali su cijele noći u Donjecku, a borbe se vode u predgrađima Peski i Marjinka, kao i u gradu Debaljcevo, između Donjecka i Luganska.

Načelnik oblasne uprave ukrajinskog MUP-a Vjačeslav Abroskin saopštio je da je za protekla 24 sata u Donjeckoj oblasti, na istoku Ukrajine, poginulo troje civila, a sedmoro ranjeno.

Dva civila poginula su u Debaljcevu, a jedan u Marjinskom rejonu, dok je sedmoro ranjeno kod Debaljceva, naveo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << on na njegovom nalogu na "Fejsbuku", a prenosi Ukrinform.

Abroskin je dodao da se ta informacija još provjerava, budući da u gradovima Debaljcevo i Ugljegorsk zbog neprekidne pucnjave nema struje, vode, ni komunikacija.

Interfaks prenosi izjavu ministra odbrane Ukrajine Stepana Poltoraka da je tokom protekla 24 sata u zoni ratnih operacija na jugoistoku Ukrajine poginulo 15 vojnika, a ranjeno njih 30, počev od Luganske oblasti do Marijupolja na jugoistoku Donjecke oblasti na Azovskom moru.

Poltorak je rekao da se nastavljaju borbe u oblasti Debaljceva, priznajući da je taj grad "djelimično pod kontrolom"ustanika.

S druge strane, predstavnik proruskih snaga Eduard Basurin, izjavio je da su ukrajinske snage tokom noći 21 put pucale na Donjeck i da su poginule dvije osobe.

On je saopštio da se nastavljaju intenzivne borbe u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) i iznio tvrdnju da su za 24 sata ukrajinske snage izgubile 71 pripadnika.

Prema njegovim riječima, nastavljaju se borbe u dva predgrađa Donjecka - Peski i Marjinka, i da je "zauzeto je par ulica", prenijela je RIA Novosti.

Basurin je ranije najavio da će ukrajinska artiljerija biti potisnuta "na rastojanje s kog neće moća da puca na grad".

Ruske agencije prenijele su, istovremeno, i izjavu predstavnika samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) na razgovorima u Minsku, da su predstavnici LNR I DNR spremni da otputuju na pregovore Kontakt-grupe u glavni grad Belorusije i da se sretnu sa predstavnicima ukrajinskih vlasti "koji imaju ovlašćenja koja mogu dokumentovati".

"Spremni smo da se sretnemo i sa ekspertima i drugima, samo da oni imaju ovlašćenja koja potvrđuju dokumentima", rekao je predstavnik LNR Vladislav Dejnego.

Dejnego i predstavnik DNR Denis Pušilin bili su u petak ujutro u Minsku, ali su popodne napustili glavni grad Belorusije, ističući da predstavnik Kijeva - nekadašnji predsjednik Leonid Kučma, nije doputovao, navodi RIA Novosti.

TASS prenosi iz Kijeva da su obavljene pripreme za odlazak Kučme u Minsk radi učešća u razgovorima.

Agencija prenosi da je Kučma ranije izrazio nadu da će susret imati pozitivan rezultat i da je spreman "i na 30 susreta, samo da bude dostignut cilj".

Agencije prenose očekivanje da u Minsku bude potpisan dokument, sa nabrojanim konkretnim potezima potrebnim za deeskalaciju situacije u Donbasu.

Prenosi se saopštenje OEBS da je taj dokument pripremljen 29. januara i spremnost Kontakt-grupe da se konačno fiksiraju usaglašeni dogovori sa svim potpisnicima dogovora iz Minska od septembra prošle godine.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Situacija u gradu Debaljcevo na rubu katastrofe

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Jan.2015

Humanitarna situacija u gradu Debaljcevo na istoku Ukrajine nalazi se na rubu katastrofe, izjavio je danas portparol ministarstva odbrane samoproklamovane Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin..."Grejanje, snabdevanje strujom i vodom je prekinuto", kazao je Basurin, javio je Tass..."Uprkos žestokom...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.