Brisel podržava ruski predlog o roku za dopremu gasa Ukrajini

Izvor: Blic, 01.Apr.2015, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel podržava ruski predlog o roku za dopremu gasa Ukrajini

Evropska komisija savetovala je danas Ukrajini da prihvati ruski predlog o produženju sporazuma o kupovini ruskog gasa za tri meseca da bi obnovila zalihe u skladištima, izjavila je portparolka Komisije za pitanja energetike Ana-Kaisa Itkonen.

Ukrajinska naftna kompanija "Naftogas" tražila je produženje ovog sporazuma na godinu dana, ali je "Gasprom" ograničio produžetak na tri meseca, a predsednik Rusije Vladimir Putin juče je odobrio ovu ponudu.

"Ova solucija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je dobrodošla. Komisija predlaže ukrajinskim vlastima i `Naftogasu` da prihvate ovu ponudu. Ona će omogućiti Ukrajini da rekonstituiše svoje zalihe počevši od 1. aprila za pripremu za narednu zimu", izjavila je Itkonenova.

Ukrajinske rezerve gasa do 31. marta iznosile su 7,7 milijardi metara kubnih, a

sporazum sa "Gaspormom", zaključen u oktobru 2013. godine, omogućava Ukrajini da nastavi kupovinu ruskog gasa pod uslovom da plaća unapred.

Uz posredovanje Evropske komisije, cena gasa smanjena je za 100 dolara u odnosu na cenu koju je Rusija tražila nakon izbijanja ukrajinske krize.

"Smanjenje cene i produženje sporazuma predstavlja pozitivan signal za trilateralne pregovore Evropske komisije, Rusije i Ukrajine za pronalazak rešenja za zimu 2015-2016", napominje portparolka Komisije.

Ukrajina troši oko 50 milijardi kubnih metara gasa, a na svojoj teritoriji proizvodi 20 milijardi.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.