Bridlav: Na granici i dalje ima dovoljno Rusa za napad na Ukrajinu

Izvor: Blic, 26.Nov.2014, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bridlav: Na granici i dalje ima dovoljno Rusa za napad na Ukrajinu

Glavni komandant NATO u Evropi, američki general Filip Bridlav ocenio je danas u Kijevu da Rusija i dalje ima dovoljan broj vojnika stacionaran na ukrajinskoj granici da bi mogla da izvrši invaziju na tu zemlju, kao i da veliki broj Rusa obučava i savetuje pobunjenike na istoku Ukrajine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je na konferenciji za novinare tokom posete Kijevu obećao da će SAD pružiti podršku Ukrajini u slučaju "neposredne ruske pretnje" njenom suverenitetu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Dodao je da će suština strane pomoći Ukrajini biti povećanje kapaciteta ukrajinskih oružanih snaga kroz interakciju sa američkom i evropskom komandom, prenosi agencija AP.

Američki general je istakao da će SAD pomoći Kijevu u nalaženju diplomatskog rešenja za konflikt sa proruskim pobunjenicima na istoku, koji će poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Bridlav je, takođe, izrazio duboku zabrinutost zbog "militarizacije Krima", crnomorskog poluostrva koje je Rusija u martu anektirala od Ukrajine.

"Zabrinuti smo da će postavljeni kapaciteti na Krimu omogućiti Rusiji da sprovede vojni uticaj na Crnom moru", rekao je Bridlav.

Pored velikog broja ruskih vojnika nedaleko od granice sa Ukrajinom, američki general je rekao i da je unutar te zemlje "i dalje prisutan veliki broj" Rusa "koji su primarno uključeni u obuku, savetovanje i pomoć proruskim snagama na istoku".

Moskva sve vreme negira bilo kakvu direktnu ulogu u konfliktu u Ukrajini, u kojem je do sada poginulo više od 4.000 ljudi.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   NATO

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.