Beograd obeležio 70. godišnjicu oslobođenja

Izvor: Mondo, 20.Okt.2014, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd obeležio 70. godišnjicu oslobođenja

Državna ceremonija povodom obeležavanja 70. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu održana je danas na Groblju oslobodilaca Beograda i kraj Spomenika stradalim sovjetskim pilotima na Avali.

Vence su, između ostalih, položili ministar za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, i predstavnici ambasada Rusije, Belorusije, Azerbejdžana i >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Ukrajine.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da se polaganjem venaca na groblju oslobodilaca Beograda "na neki način završava proslava oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu".

"Mislimo da smo na dostojan način obeležili taj veliki jubilej u istoriji našeg grada i zemlje. U proteklih 10 dana grad Beograd je organizovao veliki broj izložbi i manifestacija. Imali smo i fenomenalnu paradu u četvrtak", rekao je Mali.

Ocenio je da je na pravi način odata počast onima koji su svoje živote dali za oslobođenje grada.

Foto: Tanjug, Sava Radovanović

"Ponosan sam kako smo to uradili", naglasio je Mali i dodao da preuzima obavezu na sebe da se ovaj datum u budućnosti obeležava svake godine.

Ministar za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da se 20. oktobra slavi "sloboda i istina".

"Prosta istorijska istina je da je Beograd oslobođen od strane Narodne-oslobodilačke vojske u sadejstvu Crvene armije. To je nešto što se ne može i ne sme politizovati. Sve što je bilo posle može se oceniti na ovaj ili onaj način", rekao je Vulin.

Vulin je podsetio da je za četri godine u Beogradu ubijeno više od 60.000 ljudi, a da su "neki sugrađani to posmatrali bez protesta".

"Kada nemate mladost ovde, lako će vam se desiti da dečaci zadojeni fašističkom idelogijom ubiju beskućnike u Raškoj, onda će vam se lako desiti da vam se nasilje nad sopstvenim narodom prikazuje kao deo slobode i da se ubistvo nekoga zbog drugačije vere, nacije ili ideologije prihvati kao opravdana stvar," rekao je Vulin.

Istako je da je nacizam uklonjen sa istorijske scene, ali da nije poražen.

Ceremoniji polaganja prisustvovali su i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov i predstavnici SUBNOR-a.

Ispred groblja oslobodiocima Beograda bili su i pripadnici Nove komunističke partije Srbije koji su nosili zastave nekadašnje SFRJ, transparente "Smrt fašizmu, sloboda narodu" i "Ne rehabilitaciji Draže Mihailovića".

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

70-ta godišnjica oslobođenja Beograda

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Okt.2014

Povodom obeležavanja 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, danas su na Spomen groblju oslobodilaca Beograda položeni venci i cveće...Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da se polaganjem venaca na groblju oslobodilaca Beograda "na neki način završava proslava...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.