Bela kuća: Rusija diriguje kontraofanzivom u Ukrajini

Izvor: Blic, 28.Avg.2014, 01:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bela kuća: Rusija diriguje kontraofanzivom u Ukrajini

Američka vlada izrazila je uverenje da Rusija diriguje novom vojnom kontraofanzivom na istoku Ukrajine kojom se pomaže proruskim pobunjenicima da prošire svoja dejstva u tim krajevima.

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki izjavila je u sredu da je Rusija poslala nove kolone tenkova i oklopnih vozila na teritoriju Ukrajine, kao i raketne bacače. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Psaki je rekla da ovi upadi ukazuju da je "kontraofanziva kojom upravlja Rusija verovatno u toku" na pobunjenim područjima Donjecka i Luganska.

Ona je ocenila da je Rusija neiskrena u pogledu svojih postupaka - čak i prema svojim građanima, i da su neke ruske jedinice poslate 48 kilometara duboko u ukrajinsku teritoriju a da pri tom ni vojnici ni njihovi roditelji nisu upoznati kuda su oni upućeni.

Psaki je rekla da sahrane u Rusiji i upućivanje ranjenih vojnika na lečenje u bolnicu u Sankt Peterburg pokazuju šta Rusija zapravo radi.

Ona je izrazila i zabrinutost zbog pobunjeničkih napada na lučki grad Novoazovsk na jugoistoku Ukrajine.

Portparolka Stejt departmenta nije spomenula nikakav američki odgovor na ono što se dešava na istoku Ukrajine, ali je rekla da SAD imaju na raspolaganju opcije, poput nevojne pomoći ukrajinskoj vojsci i sankcija koordinisanih s evropskim saveznicima.

Ona je rekla da će predsednik SAD Barak Obama i saveznici razgovarati o Ukrajini na samitu NATO sledeće sedmice.

Zapadne zemlje i Ukrajina optužuju Rusiju da je direktno umešana u eskalaciju konflikta, a Moskva demantuje da direktno pomaže separatiste.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.