Bajden kritikovao Ruse: Neprihvatljivo je prekrajanje granica silom

Izvor: Večernje novosti, 21.Nov.2014, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajden kritikovao Ruse: Neprihvatljivo je prekrajanje granica silom

KIJEV - Potpredsednik SAD Džozef Bajden upozorio je danas tokom posete Kijevu Rusiju da rizikuje dalju izolaciju zbog "neprihvatljivog" postupanja u Ukrajini, pozivajući je da poštuje sporazume iz Minska, pridržavajući se prekida vatre i povlačenjem snaga iz te zemlje."Jednostavno je neprihvatljivo u 21. veku da zemlje pokušavaju da prekrajaju granice silom (...) jer im se ne sviđa odluka koju je njihov sused doneo", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Bajden po završetku susreta sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, preneo je AFP.Američki predsednik je upozorio Rusiju da ne ispunjava obaveze iz sporazuma iz Minska od 5. septembra."Dok se tako nastavlja, Rusija će se suočiti sa sve većom cenom, većom izolacijom", rekao je on.Prenoseći upozorenje, Asošijeted pres navodi da se Bajden sreo sa Porošenkom godinu dana po izbijanju protesta u novembru 2013. "koji je na kraju pomogao svrgavanje proruskog bivšeg predsednika" Viktora Janukoviča sa vlasti.Rojters prenosi da se Bajden obratio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu rečima: "Radite ono što je dogovoreno, gospodine Putin".Britanska agencija navela je da je američki potpredsednik rekao i da će Vašington uvek podržavati demokratsku i reformsku Ukrajinu, ali nije posebno pominjao novu pomoć.AFP navodi, međutim, da je Stejt department saopštio da je Bela kuća obećala još 23 miliona dolara pomoći - 20 miliona na ime podrške reforme u policiji i pravosuđu i tri miliona za nabavku hrane za raseljene.Bajden je, kako je prenela ukrajinska agencija UNN, rekao da stranke u Vrhovnoj radi (skupštini) treba što je pre moguće da formiraju novu vladu."Za nekoliko dana, ne za nedelju, formirajte novu vladu što je moguće pre. To je potrebno učiniti tokom nekoliko dana a ne nedelja", rekao je američki potpredsednik, dodajući da treba nastaviti sa reformama "koje je podržao narod, formirati demokratske institucije, vladu i obezbediti integraciju sa Evropom".Porošenko je rekao da je razgovarano o saradnji u oblasti bezbednosti, energetike i finansijske podrške."Nesumnjivo, prioritet u razgovorima sa potpredsednikom SAD imala su dva pravca - bezbednost I odbrana. Razmotrili smo pitanja saradnje u energetici, počev od atomske energetike I završavajući sa kriznom koordinacijom u slučaju da isporuke gasa budu stavljene u pitanje", rekao je Porošenko.Prema njegovim rečima, na razgovorima je postignuta saglasnost da je radi pregovora o rešavanju krizne situacije u istočnim oblastima Donjeckog basena najprihvatljiviji format "pregovora u Minsku" - trilateralne Kontakt-grupe.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Bajden: Rusiji zbog kršenja primirja veća izolacija

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Nov.2014

Američki potpredsednik Džo Bajden izjavio je da Rusija zbog kršenja sporazuma o prekidu vatre u Ukrajini može da očekuje produbljivanje izolacije...Bajden je nakon susreta sa s ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom rekao da Rusija mora da ispuni svoje obaveze sporazuma o primirju kako bi bio...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.