Bajden: Jače sankcije Rusiji ako se krše dogovori iz Minska

Izvor: Blic, 21.Nov.2014, 00:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajden: Jače sankcije Rusiji ako se krše dogovori iz Minska

SAD su spremne da pooštre sankcije Rusiji u slučaju da nastavi da ne ispunjava dogovore iz Minska, izjavio je američki potpredsednik Džozef Bajden u intervjuu ukrajinskom listu "Dan" uoči dolaska u dvodnevnu posetu Ukrajini.

Prema njegovom mišljenju, sankcije su imale "snažan efekat" i nastavljaju da budu koristan instrument za podizanje cene koju će Rusija platiti za mešanje u pitanja suverene države. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

"Šta god govorili njeni lideri, ruska država integrisana je u svetsku privredu i sankcije imaju snažan efekat, koji će se vremeno samo pojačavati", dodao je on.

Bajden je, takođe, rekao da Rusija i dalje ima mogućnost da izvršava njene obaveze iz dogovora "što bi omogućilo ukidanje nekih sankcija koje smo uveli".

"Međutim, ukoliko ona to ne učini, potpuno smo spremni da povećamo cenu za agresive postupke Rusije u Ukrajini. Želim još jednom da osudim okupaciju i pokušaj ruske aneksije Krima. SAD u konsultacijama sa saveznicima spremne su da razmotre dopunske mere, kako bi jasno pokazale da su dejstva Rusije neprihvatljiva", kazao je on.

Bajden će kasnije danas doputovati u Ukrajinu iz Maroka sa suprugom Džil, a sutra će se sresti sa ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom i predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, najavljeno je iz ambasade SAD u Kijevu.

"Tokom tih susreta američki potpredsednik čestitaće Ukrajini na uspešnim demokratskim izborima i ukazati na neophodnost brzog napretka pri formiranju nove vlade", navedeno je u najavi, u kojoj se dodaje i da će biti razmotren "nastavak ruskog kršenja sporazuma iz Minska od 5. septembra".

Bajden će učestvovati i u radu okruglog stola posvećenog borbi protiv korupcije, a njegova supruga posetiće tamošnju Agenciju za pomoć i razvoj, gde će se sresti sa raseljenima, a planirano je i da sa suprugom ukrajinskog predsednika Marinom Porošenko obiđe ranjene ukrajinske vojnike u vojnoj bolnici u Kijevu.

Kako su preneli ukrajinski mediji, Bajdena će u poseti pratiti pomoćnica državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorija Nuland. Potpredsednik SAD će iz Kijeva otputovati u Istanbul.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.