Avion MH-17 oborile proruske snage u Ukrajini?

Izvor: RTS, 28.Sep.2016, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avion MH-17 oborile proruske snage u Ukrajini?

Malezijski avion na letu MH-17 oboren je raketom ispaljenom sa područja na istoku Ukrajine, koje je pod kontrolom proruskih snaga, saopštili su međunarodni tužioci.
Podaci do kojih su došli međunarodni istražitelji pokazuju da je avion "Malejža erlajnsa" pogođen raketom iz sistema "buk", koji je dopremljen u Ukrajinu iz Rusije.

Raketa je ispaljena iz sela pod kontrolom proruskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pobunjenika, kažu istražitelji, prenosi Tanjug.
Holandski istražitelji su na konferenciji za novinare rekli da poseduju čvrste dokaze za te tvrdnje, navodi AP.
Vilbert Paulisen, direktor odeljenja holandske policije za krivičnu istragu, rekao je da komunikacija koja je presretnuta pokazuje da su proruske snage tražile razmeštanje mobilnog oružja zemlja–vazduh i javile da je ono stiglo u oblast pod njihovom kontrolom.
Na osnovu toga, kao i drugih dokaza koje je prikupio Zajednički istražni tim, Paulisen je rekao da se "može zaključiti da je avion MH-17 oborila raketa iz serije 9M38 sistema 'buk' koji je dovezen sa teritorije Ruske Federacije i da je sistem nakon lansiranja vraćen u Rusiju".
Prema njegovim rečima, raketa je ispaljena sa njive na oko šest kilometara južno od sela Snižne, koje je bilo pod kontrolom proruskih pobunjenika.
Ta njiva se može odrediti kao mesto lansiranja van svake sumnje, istakao je Paulisen, dodavši da su svedoci rekli da su čuli "snažnu eksploziju i visok, pišteći zvuk, koji je pratio trag dima na nebu".
U protekle dve godine, tokom kojih je trajala istraga, istražitelji su pregledali približno 200 delova olupine, a ispitano je više od 200 svedoka.
Reagujući na saopštenje istražitelja, Moskva je odbacila rezultate istrage, ocenivši da je istraga "pristrasna i politički motivisana". 

Kremlj je ranije danas, uoči zvaničnih rezultata istrage u Hagu, saopštio da radarski podaci pokazuju da malezijski avion MH-17 definitivno nije oboren raketom sa područja Ukrajine pod kontrolom proruskih snaga.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da podaci kojima raspolaže ruska vojska jasno pokazuju da raketa nije ispaljena sa te teritorije već sa neke druge, prenosi Rojters.
"Radarski podaci su jasni... Nije bilo rakete. Ako je i bilo rakete, ona je ispaljena sa neke druge teritorije", naveo je Peskov.
Avion kompanije "Malejža erlajns" oboren je u julu 2014. godine iznad istoka Ukrajine, pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

GOTOVA ISTRAGA: Ruska raketa oborila MH17 (VIDEO)

Izvor: Mondo, 28.Sep.2016

Međunarodni istražni tim utvrdio je da je malezijski avion MH 17 oboren 2014. godine, gađan raketom sa područja Ukrajine koje je pod kontrolom prosuskih snaga. Kremlj: Raketa ispaljena sa druge strane..Foto: MONDO..Avion na letu MH17 oboren je raketom iz sistema BUK koji je kupljen u Rusiji...Zajednički...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.