Opština Karlovci poklonila prostorije konzulatu Crne Gore

Izvor: Radio 021, 29.Jul.2014, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opština Karlovci "poklonila" prostorije konzulatu Crne Gore

Budućem crnogorskom konzulatu, koji će prema odluci Vlade Crne Gore biti otvoren u Sremskim Karlovcima, ova opština je dodelila prostorije od skoro 200 kvadrata u zgradi Magistrata, i to bez ikakve nadoknade i na neodređeno vreme.

Zgrada Magistrata u Karlovcima je pod zaštitom države kao kulturni spomenik i u njoj se nalaze prostorije Opštine Sremski Karlovci, kao i Ministarstva poljoprivrede Srbije i Agencije za ruralni razvoj, a u budućnosti tu će biti smešten i pomenuti konzulat >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Crne Gore.

U samoj karlovačkoj opštini izbio je sukob između vladajuće većine (DS, URS, SPS, LSV) i odbornika SNS-a, koji smatraju da su građani Karlovaca oštećeni odlukom da se konzulatu maltene poklone prostorije u Magistratu, koje nikada nisu bile korišćene za slične svrhe.

"To je bahatost čoveka koji vodi naš grad. Mi kao odbornici nismo hteli da učestvujemo u donošenju te odluke, jer nismo hteli da učestvujemo u deljenju imovine koja pripada građanima Sremskih Karlovaca. Slažemo se da se treba otvariti konzulat i mi bi tu odluku podržali, ali se mora znati period i kolika je nadoknada koja za ustupanje prostorija sleduje, jer nigde u svetu nema da neko tako daje svoj prostor za džabe. Hoćemo da vidimo šta bi dobili Sremski Karlovci od toga ", kaže za 021 Miodrag Ćirković, predsednik opštinskog odbora SNS-a u Karlovcima.

Ćirković otkriva da su i sami građani Karlovaca nezadovoljni ovom odlukom, i da se pitaju "a šta je predsednik opštine dobio u Crnoj Gori kad poklanja naš prostor". Odbornici SNS-a bojkotovali su sednicu na kojoj je doneta odluka da se ove prostorije "poklone" crnogorskom konzulatu. Pored pomenutih razloga navode i činjenicu da u Karlovcima ima svega četrdesetak Crnogoraca, dok ih u drugim opštinama Vojvodine ima znatno više.

Ni predstavnici 12 udruženja Crnogoraca koji žive u Srbiji nisu oduševljeni odlukom Vlade Crne Gore da Konzulat bude otvoren u Sremskim Karlovcima.

"To nema logike jer je konzulat servis građana određene nacionalne zajednice. Nelogično je da 13.700 pripadnika jedne nacionalne zajednice putuje u Sremske Karlovce u konzulat ili u ambasadu u Beogradu. Logično je da to bude tamo gde je najveća koncentracija Crnogoraca, što znači u Vrbasu, kao centru tri opštine gde najviše Crnogoraca ima", rekao je Božidar Marković, predsednik Udruženja Crnogoraca Novog Sada.

Udruženje navodi da je na zadnjem popisu Crnogoraca u Vrbasu bilo 7.353. U opštini Kula živi 4.334, a u Malom Iđošu 1.956 lica crnogorske nacionalnosti. U te tri fizički povezane opštine živi ukupno 62 odsto od ukupnog broja Crnogoraca u Vojvodini. Vrbas se nalazi između Novog Sada, Subotice i Sombora te i saobraćajno i geografski predstavlja centar regije.

"Pitamo se koji je to argument Vlade Crne Gore da van svakog razumljivog konteksta, donese odluku da konzulat bude u gradu sa 41 pripadnikom naše zajednice?".

Filipović: "Novi Sad je predgrađe Karlovaca"

Odluka o otvaranju crnogorskog konzulata po rečima predsednika opštine Sremski Karlovci Milenka Filipovića, doneta je na obostranu inicijativu i zadovoljstvo Vlade Crne Gore i opštine Karlovci, koji su, kako kaže Filipović, veoma važan i ugledan grad u istoriji naše zemlje.

"Otvaranje konzulata u Lovćencu bi bilo neozbiljno. Novi Sad je predgrađe Karlovaca i potpuno je logično da takva konzularna predstavništva treba da se razvijaju u Karlovcima", izjavio je Filipović za 021.

On je podsetio da su Karlovci mesto gde je Petar Petrović Njegoš prvi, odnosno Sveti Petar Cetinjski "hirotonisan" i da se ne treba sve gledati kroz novac, jer se "otvaranjem ovog konzulata produbljuje saradnja sa Crnom Gorom, kao i sa svima onima koji će zbog konzulata dolaziti u Karlovce". To je, kako kaže, mnogo više od onoga što bi Karlovci dobili izdavanjem prostora konzulatu.

Filipović je napomenuo da će predstavnici konzulata, na čelu sa budućim konzulom Miodragom Kankarašem, snositi troškove plaćanja režija i održavana prostorija. Po njegovim rečima, trenutno je nemoguće oročiti vremenski period na koji će konzulat moći da koristi prostorije, ali to ne znači da se u budućnosti neće razgovarati o tome. (Gordana Ćosić - Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli )

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.