Nemački model spas za DSS, URS i LDP

Izvor: Politika, 22.Apr.2014, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački model spas za DSS, URS i LDP

Odlukom ustavnih sudova Nemačke i Slovenije omogućeno je državno finansiranje svim partijama koje su osvojile više od jedan odsto glasova

Da su URS, LDP i DSS u Ne­mač­koj i Slo­ve­ni­ji ne bi mo­ra­li to­li­ko da bri­nu što vi­še ni­su u par­la­men­tu. Do­bi­ja­li bi no­vac od dr­ža­ve za svoj de­lo­va­nje i mir­ni­je bi če­ka­li no­vu šan­su da na sle­de­ćim iz­bo­ri­ma po­ku­ša­ju da se vra­te u skup­šti­nu. 

>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />Za­to Vla­di­mir Go­a­ti, pred­sed­nik Tran­spa­rent­no­sti Sr­bi­ja, sma­tra da je jed­no od re­še­nja za na­še van­par­la­men­tar­ne stran­ke da se pre­u­zme mo­del iz Ne­mač­ke i Slo­ve­ni­je. Ta­mo je od­lu­kom ustav­nih su­do­va omo­gu­će­no da par­ti­je ko­je osvo­je je­dan pro­ce­nat na iz­bo­ri­ma ima­ju pra­vo na fi­nan­si­ra­nje iz dr­žav­ne ka­se. Go­a­ti is­ti­če da je to bo­lja va­ri­jan­ta za Sr­bi­ju, jer bi stran­ke ko­je ni­su pro­šle cen­zus ima­le za­kon­ski na­čin da pre­ži­ve do sle­de­ćih iz­bo­ra.  

Da bi fi­nan­sij­ski pre­ži­ve­le do sle­de­ćih iz­bo­ra par­ti­je ko­je su osvo­ji­le ma­nje od pet od­sto gla­so­va mo­ra­će da sma­nje broj slu­žbe­nih auto­mo­bi­la, za­po­sle­ni će do­bi­ja­ti mi­ni­ma­lac, a svo­je cen­tra­le će iz cen­tra gra­da pre­se­li­ti na dru­go me­sto gde je za­kup­ni­na po­slov­nog pro­sto­ra ne­u­po­re­di­vo ni­ža.

Go­a­ti ob­ja­šnja­va da u sta­bil­nim evrop­skim de­mo­kra­ti­ja­ma par­ti­je ko­je su če­ti­ri pu­ta pro­šle cen­zus ret­ko gu­be par­la­men­tar­ni sta­tus. Naš pro­blem je, po nje­go­vom mi­šlje­nju, vi­sok cen­zus, jer da bi jed­na stran­ka mo­gla da ga pre­sko­či mo­ra da osvo­ji iz­me­đu 160.000 i 200.000 gla­so­va, što ni­je ma­lo.  

„Ve­ći­na evrop­skih dr­ža­va, po­čev­ši od Ne­mač­ke, sre­di­nom pe­de­se­tih go­di­na pro­šlog ve­ka, po­če­la je da da­je dr­žav­ne do­na­ci­je par­ti­ja­ma i to sa­da či­ni ogrom­na ve­ći­na ze­ma­lja u Evro­pi. U Sr­bi­ji one par­ti­je ko­je uđu u skup­šti­nu do­bi­ja­ju pri­lič­no ve­li­ki no­vac, jer su po­sla­ni­ci 2011. go­di­ne udvo­stru­či­li su­mu nov­ca ko­ji do­bi­ja­ju iz dr­žav­ne ka­se i pre­ma bro­ju po­sla­ni­ka u par­la­men­tu i za iz­bo­re”, upo­zo­ra­va Go­a­ti. 

Iz URS-a i DSS-a sti­žu uve­ra­va­nja da će se po­sle no­vih iz­bo­ra vra­ti­ti u Skup­šti­nu Sr­bi­je, ali ni­su do kra­ja bi­li pre­ci­zni da li će po­no­vo sa­mo­stal­no oku­ša­ti sre­ću ili će u ula­zi­ti u pred­iz­bor­ne ko­a­li­ci­je. SPO je ta­ko po­sle 2000. go­di­ne uspe­vao da za­dr­ži par­la­men­tar­ni sta­tus, ula­ze­ći u sa­vez sa ve­ćim stran­ka­ma ko­je si­gur­no pre­la­ze cen­zus. 

Alek­san­dar Po­po­vić, vr­ši­lac du­žno­sti pred­sed­ni­ka DSS-a, tvr­di da će se na sle­de­ćim iz­bo­ri­ma si­gur­no vra­ti­ti u par­la­ment: „Ve­ru­jem u po­li­ti­ku DSS-a, ve­ru­jem u lju­de ko­ji je či­ne. To su raz­lo­zi za ume­re­ni op­ti­mi­zam ko­ji imam. Ni­ka­da ni­smo bi­li po­li­tič­ki sun­co­kre­ti ko­ji bi da­nas išli u ko­a­li­ci­ji sa jed­nom, a su­tra, ako je to opor­tu­no, sa ne­kom dru­gom, pot­pu­no su­prot­sta­vlje­nom stran­kom”, ka­že Po­po­vić. 

S njim se sla­že i Đor­đe Vu­ko­vić, teh­nič­ki di­rek­tor „Ce­si­da”, ko­ji na­gla­ša­va da od svih par­ti­ja ko­je 16. mar­ta ni­su us­pe­le da pro­đu cen­zus, naj­ve­će šan­se da po­no­vo do­bi­ju po­sla­ni­ke ima DSS iz vi­še raz­lo­ga. 

„Reč je o stran­ci ko­ja ima ja­snu ide­o­lo­gi­ju, jer se pro­ti­ve ula­sku na­še ze­mlje u Evrop­sku uni­ju. Gra­đa­ni pre­po­zna­ju nji­ho­vu po­li­ti­ku i ima­ju raz­vi­je­nu stra­nač­ku in­fra­struk­tu­ru. Upra­vo zbog to­ga DSS mo­že da oče­ku­je da se po­sle na­red­nih iz­bo­ra vra­ti u Skup­šti­nu Sr­bi­je”, re­kao je Vu­ko­vić.  

On sma­tra da je URS u naj­ve­ćem pro­ble­mu, jer je to ozbilj­na kli­jen­ti­stič­ka stran­ka ko­ja je bi­la na­slo­nje­na na ka­dro­ve u dr­žav­nim struk­tu­ra­ma. On sma­tra da je za njih iz­la­zak iz iz­vr­šne vla­sti ozbi­ljan uda­rac od ko­ga će se te­ško opo­ra­vi­ti. Vu­ko­vić sma­tra da URS naj­ve­ro­vat­ni­je ne­će op­sta­ti u sa­da­šnjem ob­li­ku i da će po­je­di­ni nje­ni čla­no­vi sre­ću po­tra­ži­ti ve­ro­vat­no u ve­ćim par­ti­ja­ma.

Iz URS-a na ova­kve sta­vo­ve od­go­va­ra­ju da ni­je do­šao kraj par­ti­ja­ma ko­je ni­su pro­šle cen­zus iako se to po­ten­ci­ra u jav­no­sti. 

„URS kao po­li­tič­ka par­ti­ja ima stra­te­gi­ju ka­ko će da­lje funk­ci­o­ni­sa­ti i si­gur­ni smo da ne­će­mo ima­ti pro­ble­ma. U na­red­nom pe­ri­o­du še­zde­set mla­dih li­de­ra URS-a će pro­mo­vi­sa­ti po­li­ti­ku de­cen­tra­li­za­ci­je i re­gi­o­na­li­za­ci­je Sr­bi­je”, ob­ja­šnja­va­ju re­gi­o­na­li­sti za „Po­li­ti­ku”.

Đor­đe Vu­ko­vić upo­zo­ra­va da će se van­par­la­men­tar­ne stran­ke su­o­či­ti i sa još jed­nim pro­ble­mom, a to je nji­ho­va ma­la me­dij­ska za­stu­plje­nost. Bez svo­jih po­sla­ni­ka i bes­plat­ne re­kla­me pre­ko di­rekt­nog pre­no­sa sed­ni­ca, šan­se tih par­ti­ja da pre­sko­če pet od­sto vre­me­nom će bi­ti sve ma­nje. 

„Dve­ri­ma” je 2002. ne­do­sta­ja­lo 0,7 od­sto gla­so­va da do­bi­ju po­sla­ni­ke, ali i na tek za­vr­še­nim iz­bo­ri­ma osta­li su na­do­mak par­la­men­ta, do­du­še sa ne­što lo­ši­jim re­zul­ta­tom (3,4 od­sto gla­so­va). Član sta­re­šin­stva ovog po­kre­ta Bo­ško Ob­ra­do­vić ka­že da je 16. mar­ta do­šlo do po­li­tič­kog ze­mljo­tre­sa i da je na sce­ni sme­na po­li­tič­kih ge­ne­ra­ci­ja. On na­po­mi­nje da će Dve­ri bi­ti fo­ku­si­ra­ne na unu­tra­šnju re­or­ga­ni­za­ci­ju, kao i na po­kre­ta­nja no­vih ide­ja i pro­gram­skih na­če­la, oko ko­je će se gru­pi­sa­ti no­va srp­ska opo­zi­ci­ja. 

„No­va srp­ska opo­zi­ci­ja mo­ra da bu­de al­ter­na­ti­va sa­da­šnjem pu­tu ka EU i sprem­ni smo da, ko­li­ko su­tra, stu­pi­mo u raz­go­vo­re oko for­mi­ra­nja ši­ro­kog opo­zi­ci­o­nog fron­ta sa svim par­ti­ja­ma i po­kre­ti­ma ko­je de­le na­še tra­di­ci­o­nal­ne vred­no­sti”, na­gla­sio je Ob­ra­do­vić.

On pod­se­ća da su Dve­ri na iz­bo­ri­ma 16. mar­ta na 45 od 104 bi­rač­ka me­sta u Čač­ku osvo­ji­le dru­go me­sto, od­mah iz SNS-a. Ako se ovo­me do­da da su Dve­ri sa­mo­stal­no bi­le tre­će (iza ko­a­li­ci­ja oko SNS i SPS) na 50 bi­rač­kih me­sta u Čač­ku, on­da je ja­sno da od svih opo­zi­ci­o­nih po­li­tič­kih op­ci­ja u Mo­ra­vič­kom okru­gu Dve­ri uži­va­ju ap­so­lut­no naj­ve­će po­ve­re­nje gra­đa­na. 

„To je do­bar za­log za bu­duć­nost, jer se pre­po­zna­je da smo mi je­di­na istin­ska al­ter­na­ti­va i opo­zi­ci­ja po­sto­je­ćem si­ste­mu vla­sti, ko­ji se gru­pi­še od SNS-a i SPS-a”, za­klju­čio je Ob­ra­do­vić. 

Dejan Spalović

objavljeno: 22.04.2014.
Pogledaj vesti o: Ujedinjeni Regioni Srbije

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.