US open: Novak, Rodžer ili neko treći?

Izvor: B92, 22.Avg.2014, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

US open: Novak, Rodžer ili neko treći?

Kulminacija sezone na američkom betonu polako se bliži – u ponedeljak počinje 134. izdanje US opena, poslednjeg Gren slem turnira. Nema branioca titule Rafaela Nadala, Rodžer Federer zasluženo je u prvom planu kao glavni favorit, a neozbiljno bi bilo otpisati prvog igrača sveta Novaka Đokovića. Ipak, čini se da nas očekuje nešto otvoreniji turnir >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nego prethodnih godina, pa već počinju licitacije da li bi i ko mogao da ponovi Vavrinkin podvig iz Melburna.

Podsetite se svih pet finala koje je Novak Đoković igrao na US openu, a evo i prognoza kolega sa portala tennis.com.

Posle trijumfa na Vimbldonu bliža budućnost činila se svetlom, ali tu sliku potamnili su Novakovi neubedljivi nastupi u Torontu i Sinsinatiju. Muke u prvim mečevima i eliminacija u drugom, turniri za Đokovića kao da su bili preslikani.

Ako se Rodžers kup i može svesti pod “zasluženi predah“, malo ko je očekivao da će se Novak u jednako bledom izdanju pojaviti i na jedinom turniru iz Masters 1000 serije koji do sada nije osvojio. Bez energije, Đoković je često kasnio na lopticu, igrao je i suviše pasivno, a znatno ispod njegovog uobičajenog nivoa bilo je i njegovo najjače oružje – ritern. Uz takvu igru, poraz od Robreda nije čudo.

Ipak, sada dolazi Njujork i okreće se novi list – uostalom, i Mari je 2012. godine osvojio US open nakon što je na na Rodžers kupu i u Sinsinatiju ispao u trećoj rundi.

Žreb Đokovića nije pomilovao, mada bi rivali u prva tri kola trebalo da mu daju dovoljno vremena da postepeno uđe u ritam (doduše, nešto slično sam mislio i za start u Sinsinatiju, ali je Novak zaista bio neprepoznatljiv).

Prvo kolo donosi Dijega Švarcmana, kojem je ovo prvo učešće u glavnom žrebu u Njujorku. Zatim slede Matje ili Miler – veterani koji bi nekada bili znatno tvrđi orah, ali godine i povrede učinile su svoje. Ipak, Luksemburžanin ima tradiciju dobrih igara na USO (četvrtfinale 2008, osmina finala 2011) i tu blagi oprez nije na odmet.

U trećoj rundi projektovani rival je Giljermo Garsija-Lopes, ali ne bi bilo iznenađenje da se tu nađu Lu ili Kveri, koji je ipak potpuno van forme.

Od druge nedelje za Đokovića počinje pakao – Džon Izner, koji ga je dva puta dobio na Mastersima na betonu, potencijalni je Novakov rival u osmini finala. Amerikanac je u četvrtak povredio skočni zglob i ostaje da se vidi hoće li biti spreman za US open, ali u njegovoj osmini nalazi se i nezgodni Filip Kolšrajber.

Četvrtfinale će najverovatnije doneti okršaj sa Endijem Marijem, koji je kao uspavana zver i malo mu nedostaje da povrati samopouzdanje posle povrede i da zaigra kako ume. Ipak, ni Škot neće imati lak put – Štepanek, Verdasko i Conga mogli bi da mu oduzmu mnogo snage, ako ne i da ga eliminišu.

U projektovanom polufinalu Novak bi se sastao sa Stanom Vavrinkom. On se još nije potpuno privikao na ulogu jednog od favorita i mnogo oscilira u poslednje vreme, ali u njegovoj četvrtini je Miloš Raonić, koji od svih igrača iz tzv. ’nove generacije’ deluje najzrelije da se probije do završnice Gren slem turnira. Uostalom, već je igrao polufinale na Vimbldonu.

U avgustu je napunio 33 godine, a Rodžera Federera veliki broj teniskih analitičara smatra glavnim kandidatom za titulu. To je samo po sebi izuzetno priznanje za čoveka koji tenis i dalje igra nesmanjenim žarom, koji uživa u igri i svemu što je okružuje.

Sada je u fazi karijere kada igra potpuno rasterećeno – i dalje se kreće veoma dobro, a povećana glava reketa i češći izlasci na mrežu novine su koje su se, kao što vidimo, dugoročno isplatile.

Federer u Njujorku nije trijumfovao od 2008. godine – izgubio je od Del Potra u finalu 2009, usledila su dva polufinalna poraza od Đokovića, zatim eliminacija u četvrtfinalu od Berdiha 2012. i poraz u četvrtoj rundi od Robreda prošle sezone.

Nadala nema na turniru, Đoković je nešto lošijoj formi, a Rodžer maestralno namiriše pad svojih najvećih protivnika i tada kao da mu se sva čula dodatno izoštre, a igra postane uglačanija.

Uz to, Federerov žreb više je nego povoljan – Matošević, Grot, Karlović, Fonjini, Dimitrov i Ferer.

Grot i Karlović su igrači koji se oslanjaju isključivo na servis, a sa takvima je Rodžer tradicionalno lako izlazio na kraj. Fonjini ili Bautista-Ahut nisu protivnici kojih bi Federer trebalo da se plaši – Španac ima solidnu igru i za beton, ali je dobio samo jedan meč na prethodna dva turnira, dok je Fonjini igrao četvrtfinale Sinsinatija, ali se muči sa povredom.

Grigor Dimitrov je najozbiljnije ime u Federerovom delu žreba – uprkos kiksu u Sinsinatiju, Bugarin postepeno i konstantno napreduje, a na Gren slem turnirima ove godine dobio je važne lekcije (Nadal u Melburnu, Đoković na Vimbldonu) koje bi trebalo da mu pomognu sledeći put kada se bude susreo sa nekim od najvećih.

Fererov skor sa Federerom je 0-16, mada se Španac čini zrelim i za nešto raniju eliminaciju. Pitanje je samo ko bi mogao da ga pobedi – Berdih je dobio samo jedan meč na prethodna dva turnira, a generalno ove godine ne blista na najvećim turnirima, ne računajući polufinale Australijan opena.

U tom delu žreba još su Bernard Tomić, Kevin Anderson, Ernests Gulbis...

Uprkos činjenici da je Federer u vrhunskoj formi, ne treba zaboraviti da su mu 33 godine, a da to često znači iznenadne padove i slabije dane koji dolaze neočekivano. Uz Đokovićev pad u formi, nepoznanicu Marija i odsustvo Nadala, možda se otvara prostor da neko izvan velike četvorke ponovi uspeh Stanislasa Vavrinke iz Melburna i osvoji najveću titulu.

Utisak je da muški deo Gren slem turnira dugo nije bio tako ’otvoren’, šansu u prvom redu čekaju Dimitrov i Raonić, a možda nas sve iznenadi neko od tenisera koje nismo do sada viđali u završnici Gren slem takmičenja.

Tomaš Berdih – Lejton Hjuit. Veteran iz Australije daleko je od nivoa na kojem je nekada bio, ali i dalje ima perioda igre kada podseti na slavne dane svojim riternom, razmišljanjem na terenu i raznovrsnošću u igri. Posrnuli Berdih verovatno je pravi motiv da ’Rasti’ ponovo pokaže šta ume, tako da nas čeka dug meč, možda i u pet setova.

Bernard Tomić – Dastin Braun. Nezainteresovani Australijanac koji mnogo pažnje posvećuje taktici protiv ’ludog’ Brauna koji često ide na sve ili ništa i pravi gluposti na terenu. Moglo bi da bude zabavno.

Nik Kirjios – Mihail Južni. Posle četvrtfinala na Vimbldonu, Kirjios ne može više da računa na faktor iznenađenja, pošto su sve oči sada na njemu – navijači žele da vide da li je on zaista Top 10 potencijal. Prvo kolo donosi mu meč sa iskusnim Južnim, čiji slajs i agresivna igra su često dobro prolazili na US openu. Rus je oduvek bio sklon oscilacijama, tako da i ovde očekujte dug meč, možda u pet setova.

Marin Čilić – Markos Bagdatis. Kipranin voli svetla velike pozornice, šljašteći Njujork uvek ga je inspirisao, setite se samo spektakla sa Andreom Agasijem na poslednjem turniru legendarnog Amerikanca u karijeri. Sada je 86. na ATP listi, ali povratio je samopouzdanje pobedama na manjim turnirima i mogao bi da zagorča život 14. nosiocu na startu turnira.

Jerži Janovič – Dušan Lajović. Poljak je u Sinsinatiju dobio Dimitrova i polako vraća veru u sebe posle lošije igre u većem delu sezone. Janovič ima kratak fitilj i ume da odluta tokom mečeva, a Lajović će ga sigurno naterati da se kreće što je više moguće i strpljivo će čekati svoju priliku.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.