Veliki požar u Crnoj Gori, primorje u PLAMENU: Vatra dostiže visinu do 30 metara, PRETI DA SE RAŠIRI! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jul.2017, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki požar u Crnoj Gori, primorje u PLAMENU: Vatra dostiže visinu do 30 metara, PRETI DA SE RAŠIRI! (FOTO)

Situacija je teška...

Veliki požar koji je jutros i oko 9:00 sati izbio na granici između Krtola i Donjeg Grblja, odnosno između opština Tivat i Kotor, gase pripadnici vatrogasnih službi iz više gradova, dobrovoljci i meštani, javlja RTCG.

Taman kada se oko 10 sati smirila situacija sa hercegnovske strane Luštice, požar se opet razbuktao iznad naselja Donji Klinci, a istovremeno je s druge strane izbio požar na potezu od Grabovca ka Bigovi.

Evakuacija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na Luštici i prema Bigovi https://t.co/YVgy4zS04J pic.twitter.com/xcrGQI76Il

— Crna Gora (@crna_gora_me) July 16, 2017

- Selo Bigovo je ugroženo pa smo naredili delimičnu evakuaciju. Borimo se i nadamo se da ćemo brzo ugasiti požar. Najave su da će biti olujni vjetar, pa je moguće da vatra preskoči dio puta i da nastavi napredovanje prema kućama - kazao je za RTCG načelnik Službe zaštite Kotor, Maksim Mandić.

Otežavajuća okolnost je jak severni vetar koji duva prema vatrogascima.

- Vetar je promenjivog pravca pa ne mogu sa preciznošću reći kada će vatra stići do pristupačnog dela terena za gašenje. Ovim tempom veoma brzo - kazao je Skala radiju Maksim Mandić, komandir kotorskih vatrogasaca.

Sva operativa kotorske službe zaštite i spašavanja je na terenu zajedno sa DVD iz Perasta.

- Za sada svaka prognoza nije u skladu sa strukom i ni avioni nam ne mogu pomoći, jer duva jaka bura pa smo prepušteni sami sebi - rekao je Mandić.

On je naveo da na pojedinim mestima plamen doseže i do 30 metara visine, pa ako bude trebalo moraće se evakuisati.

U pomoć vatrogascima su pritekli meštani Bigove i okolnih sela, ali i turisti.

Vatrgosasci se i dalje bore sa požarom na poluostrvu Luštica, gde je zahvaćeno više od stotinu hiljada metara kvadratnih.

Objekti nisu ugroženi, rečeno je RTCG iz hercegnovske Službe zaštite i spasavanja.

Vatra je ugašena na delu iznad Potkopa, dok je u toku gašenje požara koji se širi prema bivšoj kasarni u Klincima i ka plaži Dobreč.

Bura koja od juče duva otežava posao vatrogascima.

Radio Jadran prenosi da je vatra nevjerovatnom brzinom, za svega 15-ak minuta, potpomognuta jakim severoistočnim vetrom, izbila do gornjeg puta, proširila se u dva kraka, jedan ka vrhu, drugi ka Dobreču.

Odmah su u akciju gašenja krenuli najbliži iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Krtoli, pa Služba zaštite i spasavanja Tivta, a iz Herceg Novog su upućena dva vatrogasna vozila i osam pripadnika Službe zaštite.

Požar u Katunskoj nahiji, na području cetinjske opštine, koji bukti već 10. dan, pod kontrolom je.

Iz Službe zaštite i spasavanja apeluju na građane da ne pale vatru na otvorenom, jer, kako navode, požar je sigurno izazvan ljudskim faktorom.

Cetinjski vatrogasci gase vatruu na nekoliko lokacija, uz požare kod Njeguša i na potezu ka Lastvi Čevskoj, u toku je intervencija u Rijeci Crnojevića, prenosi Cetinjski list.

Stanje na Njegušima, kako kaže rukovodilac Službe zaštite i spašavanja Aleksandar Zuber i dalje je ozbiljno, ali je najvažnije da nema ugroženih objekata.

U Rijeci Crnojevića u toku je gašenje požara koji je zahvatio lokaciju nedaleko od “Ribarstva”.

Iz Službe zaštite i spašavanja kažu kako će taj požar brzo biti ugašen.

Najnoviji požar izbio je u mestu Trešnjevo, gde se već zaputila ekipa Službe zaštite i spašavanja, a gde u gašenju učestvuju meštani.

Vatrogasci su u međuvremenu intervenisali i u Češljarima, a dobra vest je da je ugašen požar na planini Garač, koji je proteklih dana bio aktivan na području danilovgradske i cetinjske opštine.

U Podgorici je tokokm noći i jutros izbilo nekoliko požara, a trenutno su aktivna dva - u Piperima i na Marezi.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.