Srušila se letelica Virdžin galaktik, kopilot poginuo, pilot teško povređen

Izvor: Blic, 01.Nov.2014, 00:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srušila se letelica Virdžin galaktik, kopilot poginuo, pilot teško povređen

"Svemirski brod 2", letelica "Virdžin galaktika", srušila se danas, oko 10 ujutro po lokalnom vremenu, usled "anomalije", tokom probnog leta iznad Kalifornije, objavljeno je iz kompanije na "Tviteru", preneo je britanski "Telegraf".

Vlasti su saopštile da je u nesreći poginuo kopilot, dok se pilot katapultirao iz kokpita i teško je povređen, preneo je Rojters. Portparol šerifa oblasti Kern Rej Prut izjavio je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je pilot pronađen i da je prevezen u bolnicu u Lankasteru.

Američka agencija AP citira izjavu zvaničnika kalifornijske policije, koja je prijavila jedan smrtni slučaj i jednu teško povređenu osobu.

"'Svemirskom brodu 2' se dogodila ozbiljna anomalija tokom leta, što je rezultiralo gubitkom letelice", navedeno je iz "Virdžin galaktika" na "Tviteru".

"Svemirski brod 2" (SpaceShipTwo) je bio "zakačen" na veću letelicu, "Beli vitez 2" (WhiteKnightTwo), nakon čega je puštena iznad pustinje Mohave u Kaliforniji radi testiranja raketnog motora. Ovo je bio 35. let "Belog viteza 2", dodaju iz kompanije. Matični brod je bezbedno sleteo, rekli su u "Virdžin galaktiku", preneo je CNN.

Fotograf Ken Braun, svedok nesreće, izjavio je za "NBS Njuz" da je video eksploziju i da je kasnije pronašao ostatke "Svemirskog broda 2" rasejane na manjem području pustinje. On je rekao da je do eksplozije došlo kada se letelica odvojila od matičnog broda.

Letelica je pre poletanja stajala na pisti na mestu testiranja, tri sata dok je operativni tim procenjivao vremenske uslove.

"Svemir je opasan, a danas je bio težak dan. Pomoći ćemo istragu oko toga što se danas dogodilo i nadamo se da ćemo sve to preživeti. Budućnost, u mnogim stvarima, leži u teškim danima kao što je ovaj", naveo je izvršni direktor Virdžin galaktika" Džordž Vajtsajds.

"Moje misli su sa svima iz 'Virdžin galaktika', hvala na svim porukama podrške. Letim do Mohave da budem sa svojim timom", naveo je na "Tviteru" šef "Virdžina" Ričard Brenson.

"Gardijan" podseća da je "Svemirski brod 2" imao kvar tokom probnog leta 2011. godine, ali su piloti tada uspeli da reše problem i bezbedno spuste letelicu.

Let rezervisalo 700 ljudi

Analitičari su skeptični po pitanju Brensonovih planova za komercijalne svemirske letove. Datum lansiranja je do sada više puta odlagan.

Skoro 700 ljudi, uključujući holivudske zvezde Toma Henksa, Anđelinu Džoli, Eštona Kučera i Rasela Brenda, te naučnika Stivena Hokinga i pevača Džastina Bibera, uplatilo je dvosatno putovanje na "Svemirskom brodu 2", a ova avantura uključuje i pet minuta bestežinskog stanja. Nejasno je šta će nakon današnje nesreće biti sa svemirskim programom. "Virdžin galaktik" je planirao da pošalje prve putnike već 2015.

"Svemirski brod 2"

"Svemirski brod 2" je napravljen da se odvoji od matičnog broda "Beli vitez" i ode u svemir na raketni pogon, da bi se potom sam vratio na Zemlju.

Vlasnik "Virdžin galaktika" su "Virdžin grupa" Ričarda Brensona i "Abar investments PJS", investicione kompanije koja je preko "Internešenel petroleum investment" kompanije u posedu vlade Abu Dabija.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.