Izvor: Blic, 19.Jan.2017, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumuni demonstriraju protiv predloga Vlade o amnestiji

Nekoliko hiljada ljudi demonstriralo je večeras u Bukureštu protiv iznenadnog plana Vlade Rumunije da amnestira hiljade zatvorenika što bi navodno trebalo da smanji pretrpanost zatvoria, a koristilo bi i nekim istaknutim pristalicama Vlade.

Romania: Protests against proposal to pardon prisoners – Al Jazeera https://t.co/f1rUtWLO4F pic.twitter.com/4onxoDhu4J

Ministarstvo pravde je objavilo predlog propisa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o tome koji je iznenadio državnog javnog tužioca i izazavao oštre kritike opozicionih političara.

Taj propis bi mogao da se primeni na 2.500 osuđenih na kazne do pet godina zatvora, koji nisu osuđeni zbog seksualnih zločina, nasilja ili korupcije. Uz to bi zatvorenici stariji od 60 godina, trudnice i zatvorenice s malom decom morali da izdrže samo polovinu kazne na koju su osuđeni.

Rumunski premijer Sorina Grindeanu želi da sprovede tu novu meru hitnom uredbom, mimo Skupštine i odobrenja predsednika Rumunije.

Tužilac Augustin Lazar kritikovao je predog, navodeći da nije transparentan i da nije prošao javnu raspravu.

Raluka Turkan, šefica opozicione Liberalne stranke, optužila je Vladu da pokušava da "provuče ispod žita" tu spornu meru: "To je zloupotreba poverenja, čin koji ide na ruku kriminalcima, akt protiv javnosti", rekla je ona.

Uprkos velikoj hladnoći, demonstranti su se masovno okupili red sedištem Vlade. "Ostavka!" - vikali su, nazivajući vladajuću Socijaldemokratsku partiju "Kugo crvena!".

Demonstracija je večeras bilo i u gradovima Kluž, Sibiu, Jaši i Krajova.

Među onima koji bi mogli imati koristi od uredbe Vlade je predsednik vladajuće Socijaldemokratske partije, Liviu Dragnea koji je 2016. godine zbog nameštanja izbora kažnjen s dve godine zatvora uslovno. Uz to mu je zabranjeno da bude premijer, ali on kaže da to nije fer.

Medijski magnat i pristalica Vlade Den Vojkulesku bi takođe mogao imati koristi od uredbe. Taj 70-godišnjak izdržava kaznu od 10 godina zatvora zbog pranja novca.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Rumunski predsednik intervenisao zbog spornih zakona

Izvor: EurActiv Srbija, 19.Jan.2017

Više hiljada gradjana demonstriralo je 18. januara u nekoliko rumunskih gradova zbog dva sporna propisa koje je vlada planirala da usvoji kroz hitnu proceduru bez javne rasprave, a od kojih bi koristi imali neki političari. Vlada je iznenada predstavila plan za amnestiju hiljade zatvorenika, kao i...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.