Izvor: Blic, 28.Jul.2016, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REAKCIJA NA PRESUDU "Sveti Branimir Glavaš. Uskoro"

Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović na Tviteru je povodom oslobađajuće presude Branimiru Glavaššu napisao "Sveti Branimir Glavašš. Uskoro".

Sveti Branimir Glavaš. Uskoro.

Vrhovni sud u Zagrebu odlučio je ranije danas da ukine presudu i vrati na početak suđenje Branimiru Glavašu, kojom je on bio osuđen na osmogodišnju zatvorsku kaznu zbog počinjenog ratnog zločina nad srpskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << civilima, javili su hrvatski mediji.

Reč je o slučajevima "Garaža" i "Selotejp" iz 1991.

Predstavnica Tužilaštva zatražila je strože kazne za šestoricu optužnih vrdeći da sud prilikom odeđivanja kazne nije vrednovao sve okolnosti.

Pročitajte još:

Prema prvostepenoj presudi za Branimira Glavaša je utvrđeno da je bio na vrhu lanca, prvo kao neformalni, a kasnije i formalni zapovednik i da je upravo on određivao kriterijumeza odabir i stigmatizaciju žrtava.

Odbrana je tvdila da je u postupku došlo do niza povreda krivičnog postupka i zakona, te da je pravna kvalifikacija zločina pogrešna, zbog čega su tražili ukidanje presude i novo suđenje pred novim većem.

U fokusu javnosti u Srbiji i Hrvatskoj inače je slučaj rehabilitacije kardinala katoličke crkve Alojzija Stepinca, koga Srbi smatraju zločincem i protive se njegovoj kanonizaciji, a Hrvati ga smatraju svecem.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.