Puškov: Putin kritičan, a ne antiamerički nastrojen

Izvor: Blic, 25.Okt.2014, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Puškov: Putin kritičan, a ne antiamerički nastrojen

Govor ruskog predsednika na jučerašnjem međunarodnom diskusionom klubu "Valdaj" u Sočiju, bio je pun kritike Sjedinjenih Američkih Država, ali ne i antiamerički, ocenio je na svom "Tviteru" predsednik odbora za spoljne poslove ruske Dume Aleksej Puškov.

Veći deo Putinovog govora bio je usmeren na američku globalnu politiku, kao odgovor na izjavu američkog predsednika Baraka Obame koji je rekao da Rusija predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << drugu globalnu opasnost po bezbednost posle epidemije ebole, ali pre terorizma.

Putin je rekao da samoproklamovni lider - SAD, koje su se proglasile pobednikom "hladnog rata", smatra da nema potrebe za rekonstrukcijom međunarodnih odnosa.

"Stekao se utisak da su takozvani 'pobednici' hladnog rata odlučili da iskoriste situaciju i promene svet isključivo za svoje potrebe i interese", rekao je Puškov.

Putin je juče rekao da se međunarodna zajednica nalazi na istorijskoj prekretnici, gde se u svetskom poretku menjaju "pravila igre" i postoji pretnja "igre bez pravila", usprotivivši se tezi o ekskluzivnoj ulozi SAD i optuživši Vašington za poteze koji su produbili neravnotežu u svetu.

Sistem globalne bezbednosti ozbiljno je oslabljen i nema garancija da je ona u stanju da sačuva svet od potresa, upozorio je Putin.

"Proglasivši se pobednicima u "hladnom ratu", SAD su samouvereno shvatile da za tim (rekonstrukcijom međunarodnih odnosa) jednostavno nema potrebe. Umesto uspostavljanja novog balansa snaga, koji je neophodan uslov za poredak i stabilnost, naprotiv, preduzeti su koraci koji su oštro produbili disbalans", rekao je Putin.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.