Izvor: Blic, 26.Jun.2016, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa završio posetu Jermeniji puštanjem goluba mira prema Turskoj

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja završio je danas trodnevnu posetu Jermeniji simboličnim puštanjem goluba mira prema granici s Turskom, posle žestokih kritika na njegov račun zbog primedbe da je počinjem genocid nad Jermenima.

#PopeFrancis arrives at the Khor Virap monastery and spends a few moments in silent prayer #PopeInArmenia pic.twitter.com/vzlN42NWZO

Papa je poslednju etapu posete završio u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << manastiru kod jermensko-turske granice gde se Franja pomolio pre nego što je izašao na trem manastira i pustio goluba prema Turskoj.

Rimokatolički poglavar je izazvao kritike Turske zbog osude genocida nad Jermenima za vreme Otomanskog carstva. Potpredsednik turske vlade Nuretin Džanlikli rekao je da je papina izjava "žalosna i nije u skladu sa stvarnošću".

- Moguće je uočiti sva obeležja i karakteristike krstaškog mentaliteta u papinim aktivnostima - rekao je turski zvaničnik.

Pročitajte još:

Vatikan je potom reagovao da papa nije pod uticajem "krstaškog duha" niti je govorio protiv Turske pominjući masakr nad Jermenima.

- Ako neko sluša papu, uvideće da ne postoji ništa u njegovim rečima što bi podsećalo na duh krstaškog rata. Njegova volja je izgradnja mostova usred raznih zidova. Njegova stvarna namera jeste izgradnja temelja za mir i pomirenje - izjavio je danas novinarima u Jerevanu portparol Vatikana Federiko Lombardi.

Turska nema diplomatske odnose s Jermenijom zbog različitog tumačenja tog masakra.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Golubovi mira na jermensko-turskoj granici

Izvor: RTS, 26.Jun.2016

Papa Franja je na jermensko-turskoj granici pustio golubove mira kao gest pomirenja nakon što je Ankara napala odluku pape da masovna ubijanja Jermena koja su počinile otomanske snage nazove "genocidom". . AFP prenosi da...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.