PALESTINSKI TERORISTI POGUBILI SVOG ČOVEKA: Komandant Hamasa ubijen iz moralnih razloga

Izvor: Kurir, 08.Feb.2016, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PALESTINSKI TERORISTI POGUBILI SVOG ČOVEKA: Komandant Hamasa ubijen iz moralnih razloga

U kratkoj poruci na Tviteru sinoć je navedeno da je Mahmud Eštevi, lokalni komandant vojnog krila Hamasa, ubijen pošto je priznao.

#Hamas executes senior commander over 'moral violations' https://t.co/aXCcLGx3h7 pic.twitter.com/sNRLnCus0a

Takođe je pomenuto da je odluku da se ubije Eštevi koji je pritvoren januara prošle godine, doneo "vojni i verski sud" za koji se pre nije znalo, javlja Asošijeted >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pres.

Hamas je sredinom 2007. godine silom oteo kontrolu nad Gazom od sekularnog Fataha, organizacije koju predvodi palestinski lider Mahmud Abas i koja ima podršku Zapada. Tokom perioda sukoba s Izraelom hamasovci su ubili na desetine Palestinaca optuženih za špijunažu, ali do sada nije - barem ne javno - ubijala svoje ljude na ovaj način.

Mahmud Abas i Vladimir Putin: Vođu Fataha priznaju svetski lideri (Foto: Fonet/AP)

Butaina, sestra pogubljenog, rekla je da je porodica šokirana.

"Ne može da bude pogubljen na osnovu razloga koje su izneli", rekla je ona, dodavši da su se zvaničnici Hamasa sastali u nedelju ujutru sa članovima porodice, rekli im da razmatraju da li da ga oslobode i - prevarili ih. Eštevijeva porodica kaže da im je bilo dopušteno da ga posete samo tri puta dok je bio pritvoren i da nije proglašen krivim zbog špijuniranja.

Logor za obuku: Teroristi Hamasa regrutuju decu od malih nogu (Foto: AP)

Organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč rekla je da prati taj slučaj sa zabrinutošću pošto ju je porodica obavestila da je Eštevi uhapšen i mučen zato što je kritikovao komandire Hamasa višeg čina. Direktorka dela organizacije zadužene za Izrael i Palestinu Sara Baši kazala je da nisu mogli da ga posete ali da se tvrdnje porodice uklapaju u "krediblne izveštaje da bezbednosne snage Hamasa hapse i muče one koji izražavaju kritike". Bašijeva je apelovala na Hamas da povede istragu i "obuzda svoje nage kako bi se ubuduće sprečila ubijanja".

(Beta)

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Komandant Hamasa ubijen iz moralnih razloga

Izvor: RTS, 08.Feb.2016

Islamska militantna grupa Hamas, koja vlada Pojasom Gaze, objavila je da je pogubila jednog od svojih komandanata zbog "moralnih i prekršaja u ponašanju", ne ulazeći u detalje. . U kratkoj poruci na Tviteru sinoć je navedeno...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.