Izvor: Blic, 30.Maj.2016, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KO JE NOVI MUFTIJA Srbin, sestrić poznate glumice, "buntovnik" sa tri diplome

Novoizabrani srbijanski muftija Abdulah Numan (66) je zapravo Ivan Trifunović, Srbin, rođeni Beograđanin, koji je sa 19 godina preuzeo islam.

Abdullah Numan, nga kopshtar në Indi deri në profesor i Studimeve Islame në Melbourne #AA http://t.co/94HoCukL12 pic.twitter.com/PUu7u1lSdU

Numan je sestrić preminule glumice Ružice Sokić.

Za sebe zna da kaže da je bio neshvaćeno dete i buntovnik, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a tokom jednog svog puta po Indiji, na iznenađenje svoje porodice, preuzeo je islam i u njemu ostao do danas.

To se dogodilo u Velikoj džamiji Adžmira u Rodestanu, Indija. Tu je učio o islamu.

Numan je danas doktor nauka, donedavno profesor na prestižnom Univerzitetu “Viktori” u Melburnu.

Pre toga, u svoj “cirkulum vite” ubeležio je tri fakultetske diplome.

Prvu, na Fakultetu za islamske studije i filozofiju. Drugu je stekao na Fakultetu društvenih nauka, a treću dobio za biznis i menadžment. Magistrirao je na temi - islamska teologija.

Vrhovni Sabor Islamske zajedice saopštio je ranije danas da je Abudlah Numan izabran za srbijanskog muftiju i predsednika srbijanskog Mešihata umesto dosadašnjeg muftije Muhameda Jusufspahića, koji je novembra prošle godine imenovan za ambasadora u Saudijskoj Arabiji.

Pročitajte još

Na jučerašnjoj sednici Vrhovnog sabora u Novom Pazaru raspušten je kompletan Rijaset u tehničkom mandatu na čelu sa reisom Ademom Zilkićem, kome je odavno istekao mandat.

Put u Indiju koji će sve promeniti

U jednom od intervjua Numan je ispričao da je njegov prvi kontakt sa muslimanom bio 1969. godine, s arapskim studentom na Trgu Republike u Beogradu, od kojeg je kupio 300 dolara za put do Indije i koji ga je tada naučio "kakvi su lažni dolari".

Sa četiri prijatelja vozom je došao do Istanbula, a zatim je kombijem otputovao do Nepala.

Njegovi drugovi su se vratili jer su ostali bez novca i nisu našli ono za čim su tragali, a Ivan se tražeći istinu zatekao kod budističkog sveštenika u mestu Meroli, kod Nju Dehija, gde se nalazi najviši minaret na svetu, minare Kutub.

Tu je radio kao baštovan, meditirao, divio se islamskoj arhitekturi i razmišljao.

Potom se vratio u Beograd, ali se sa svega 19 godina ponovo otisnuo u svet, ovog puta u Indiju, koja je bila i presudna za njegovo versko opredeljenje.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi muftija je Srbin iz Beograda: Ružica Sokić mu je bila...

Izvor: Vesti-online.com, 30.Maj.2016

Novoizabrani srbijanski muftija Abdulah Numan (66) je zapravo Ivan Trifunović, Srbin, rođeni Beograđanin, koji je sa 19 godina preuzeo islam...Numan je sestrić preminule glumice Ružice Sokić...Za sebe zna da kaže da je bio neshvaćeno dete i buntovnik, a tokom jednog svog puta po Indiji, na iznenađenje...

Nastavak na Vesti-online.com...

Ko je novi muftija srbijanski Abdulah Numan?

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Maj.2016

Novoizabrani srbijanski muftija Abdulah Numan (66) je zapravo Ivan Trifunović, Srbin, rođeni Beograđanin, koji je sa 19 godina preuzeo islam...Numan je sestrić preminule glumice Ružice Sokić. Za sebe zna da kaže da je bio neshvaćeno dete i buntovnik, a tokom jednog svog puta po Indiji, na iznenađenje...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

"Ako smo muslimani samo po nacionalnom pitanju, onda..."

Izvor: B92, 31.Maj.2016, 16:38

Beograd -- Novoizabrani srbijanski muftija Abdulah Numan u izjavi za B92 pričao je o tome kako je živeo s pripadnicima raznih vera i u Indiji preuzeo islam...Numan je završio Petu beogradsku gimnaziju, sestrić je preminule čuvene glumice Ružice Sokić, prešao je u islam s 19 godina u Indiji. Ima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.